Dynia makaronowa – jak uprawiać to mało popularne warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 sierpnia 2015 10:11

Dynia makaronowa – jak uprawiać to mało popularne warzywo? Zbiór owoców dyni zwykle rozpoczyna się od połowy lipca/ fot. shutterstock.com

W Polsce dynia makaronowa jest warzywem wciąż mało popularnym. W zależności od odmiany miąższ dyni o barwie żółtej, kremowej, bądź pomarańczowej po ugotowaniu tworzy nitki przypominające makaron. Zbiór owoców dyni zwykle rozpoczyna się od połowy lipca.

W ofertach handlowych firm nasiennych dostępne są odmiany dyni makaronowej – ‘Makaronowa Warszawska’ o miąższu grubym, jasnopomarańczowym oraz odmiana ‘Pyza’ – miąższ barwy kremowej do pomarańczowej w miarę dojrzewania.

Dynia makaronowa należy do grupy warzyw ciepłolubnych, w związku z tym zaleca się uprawę na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od silnych wiatrów. Optymalna temperatura wzrostu to 25 st. C. Dynia preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę, przepuszczalne i przewiewne, o pH 6,0-7,0.

Zaleca się uprawę dyni w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 120 kg/ha N, 120 kg/ha P2O5, 240 kg/ha K2O. Dyni nie należy uprawiać na tym samym stanowisku, ani po innych warzywach z rodziny dyniowatych przez co najmniej 3-4 lata.

Dynia makaronowa może być uprawiana z siewu nasion (maj) wprost do gruntu, bądź z rozsady. Aby uzyskać wcześniejszy plon warzywo to można uprawiać z rozsady produkowanej pod osłonami.

Uprawę dyni należy regularnie nawadniać, zwłaszcza w okresie tworzenia i dorastania owoców. Niedobór wody wpływa na słabszy plon. Osłanianie plantacji folią, bądź włókniną przyspiesza termin zbiorów. Ściółkowanie ogranicza rozwój chwastów. Ponadto owoce z upraw ściółkowanych są czyste oraz w mniejszym stopniu porażane przez choroby.

Zbiór owoców dyni przeprowadza się w fazie dojrzałości użytkowej, zwykle co kilka dni. W zależności od odmiany oraz warunków pogodowych z uprawy można uzyskać plon wielkości 36-68 t/ha. Dynię makaronową można przechowywać 2-3 miesiące (maksymalnie 6 miesięcy) w temperaturze 10 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 85 proc.

Powierzchnia skórki dojrzałej dyni jest twarda, niekiedy prążkowana o kremowym, bądź pomarańczowym zabarwieniu – w zależności od odmiany. Miąższ dyni po ugotowaniu może być spożywany jako alternatywa do tradycyjnego makaronu. Owoce dyni makaronowej można również marynować lub mrozić.

Dynia makaronowa jest warzywem cieszącym się dużym zainteresowaniem w Stanach Zjednoczonych, jak również w krajach Europy Zachodniej. W Polsce warzywo to jest mniej popularne. Wśród producentów i konsumentów większym zainteresowaniem cieszą się odmiany botaniczne dyni zwykłej – cukinia, a także kabaczek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI