Duży wpływ na wzrost produkcji pomidorów ma rozwój upraw pod osłonami

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 06 października 2015 14:43

Duży wpływ na wzrost produkcji pomidorów ma rozwój upraw pod osłonami Produkcja pomidorów w Polsce wynosi 712 tys. ton/ fot. shutterstock

- Produkcja pomidorów w Polsce wynosi 712 tys. ton, co daje nam 7. miejsce w unijnym zestawieniu. W 2011 roku kraje UE wyprodukowały łącznie 16 134 tys. ton pomidorów, co jest spadkiem o 10,3 proc. w stosunku do roku 2000. Rynek zdominowany jest przez Włochy i Hiszpanię, których produkcja odpowiada za 60,83 proc. całkowitej produkcji – mówi Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami.

Do największych producentów pomidorów w Unii Europejskiej należą Włochy (5,132 mln ton w 2012 roku), Hiszpania (4,007 mln ton w 2012 roku) i Portugalia (1,393 mln. ton w 2012 roku). Na tak wysokie zbiory w tych państwach wpływ mają przede wszystkim sprzyjające warunki atmosferyczne i optymalny okres wegetacji.

Jak twierdzi Mularski, większość areałów uprawnych Unii znajduje się w obrębie umiarkowanej strefy klimatycznej, dlatego też zdecydowana część pomidorów uprawiana jest pod osłonami, a krajami dominującymi właśnie w takiej produkcji są Hiszpania, Włochy, Holandia, Francja czy Belgia. 

- Bardzo istotny wpływ na dynamikę wzrostu produkcji pomidorów ma rozwój upraw pod osłonami, gwarantujących stabilność warunków oraz lepszą wydajności. Na przestrzeni ostatnich 5 lat zwiększeniu uległa wielkość produkcji, choć znaczący rozwój miał miejsce dopiero w roku 2012, kiedy produkcja osiągnęła 498 tys. ton – zaznacza prezes SPPIOPO.

Dla porównania, w 2008 r. produkcja wahała się w przedziale 445,2 tys. ton, zaś w 2011 r. wzrosła do poziomu 439 tys. ton. - Zmiana była więc niewielka i nie przekraczała 1 proc. rok do roku. Natomiast w  2012 r. wzrost w stosunku poprzedniego roku wyniósł ponad 14 proc. - dodaje.

Jakie jest przeznaczenie tych warzyw, rynek krajowy czy eksport? - Według danych Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami blisko 80 proc. produkcji jest sprzedawane na rynku wewnętrznym. Pozostałe 20 proc. stanowi eksport - głównymi odbiorcami byli dotychczas: Rosja, Ukraina, Białoruś, Czechy, Niemcy i Wielka Brytania. Spośród tej grupy, do momentu wprowadzenia blokady 50 proc. eksportu przypadało na Rosję, a dołączając Ukrainę i Białoruś osiągał on poziom 75 proc. - mówi Mularski.

Prezes SPPIOPO podkreśla, iż potencjał rozwoju eksportu pomidorów z Polski stanowi sąsiedztwo dwóch największych importerów pomidorów w Europie – Rosji i Niemiec. - W latach 2005 – 2013 zanotowano dużą dynamikę importu pomidorów na rynek rosyjski, który wzrósł z 351,8 tys. ton do 852,5 tys. ton, osiągając według danych Factsheet Russia wartość 1101,8 mln USD – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM