PARTNER SERWISU

Dolnośląskie: Ruszył szparagowy sezon

Autor: Agrobiznes w TVP 27 kwietnia 2016 08:16

Dolnośląskie: Ruszył szparagowy sezon Szparagi – wytworne warzywo francuskiej kuchni odniosły sukces na polskim gruncie / fot. shutterstock

Szparagi – wytworne warzywo francuskiej kuchni odniosły sukces na polskim gruncie. Teraz młode pędy, są najsmaczniejsze a ceny najwyższe. Najstarsza dolnośląska plantacja – jedna z największych w Polsce – sprzedaje je prosto z pola – informuje Agrobiznes w TVP.

Na dojrzałą plantacje trzeba czekać prawie jak na winnicę. Najpierw trzy lata do pierwszych pędów, potem uprawa przez 10 lat.

Na Dolnym Śląsku szparagi startują wcześniej niż w innych, chłodniejszych rejonach  kraju. Będą na rynku nie dłużej niż do połowy czerwca zawsze za krótko by nacieszyć się ich smakiem. 

Więcej w programie Agrobiznes w TVP. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI