PARTNER SERWISU

Dłuższe przechowywanie kapusty pekińskiej to wyższa opłacalność produkcji

Autor: Krystyna Zagórska, sadyogrody.pl 19 stycznia 2015 14:21

Dłuższe przechowywanie kapusty pekińskiej to wyższa opłacalność produkcji fot. shutterstock.com

Dłuższe przechowywanie kapusty pekińskiej pozwala wydłużyć okres jej sprzedaży. W miesiącach zimowych i wiosennych, gdy podaż świeżych warzyw jest niewielka producenci kapusty mogą uzyskać wyższe ceny, a tym samym zapewnić wyższą opłacalność produkcji.

W Polsce kapusta pekińska jest uprawiana przeważnie z przeznaczeniem na zbiór jesienny, gdyż w tym terminie panują najkorzystniejsze warunki klimatyczne pozwalające uzyskać wysokie, dobrej jakości plony. Polecanymi odmianami na zbiór jesienny z możliwością długiego przechowywania są m.in. Bilko F1, Storkin F1, Storido F1, Janin F1, Parkin F1. Główki kapusty muszą wyróżniać się wysoką trwałością w transporcie oraz w przechowywaniu. Ponadto powinny  charakteryzować się wyrównanym i zwartym kształtem ze ściśle przylegającymi, zewnętrznymi liśćmi. Ważne, aby odmiany były odporne na jesienne przymrozki oraz mało podatne na choroby. Do najważniejszych chorób stanowiących zagrożenie dla jakości kapusty są m.in. mokra zgnilizna bakteryjna, mączniak rzekomy, kiła kapusty, szara pleśń oraz czerń krzyżowych.

Jesienny zbiór kapusty pekińskiej (w zależności od odmiany) rozpoczyna się w październiku i trwa do początku listopada. Główki kapusty do przechowywania należy zbierać w czasie suchej pogody. Wskazane jest, aby w trakcie zbioru (bezpośrednio na polu) przycinać głąb i usuwać nadgniłe, uszkodzone liście. Główki powinno się układać luźno w skrzyniach, gdyż przy zbyt ścisłym ułożeniu występują uszkodzenia mechaniczne a także utrudniony jest przepływ powietrza w trakcie przechowywania. Kapustę pekińską przez krótki czas można magazynować w zwykłych przechowalniach ze schładzanym powietrzem zewnętrznym. Nie należy przechowywać kapusty z owocami i warzywami wydzielającymi etylen (jabłka, gruszki, pomidory). Nawet niewielka ilość tego gazu przyspiesza procesy starzenia się główek. Przy dłuższym przechowywaniu kapusty pekińskiej niezbędne jest zastosowanie chłodni zwykłej lub z kontrolowaną atmosferą (KA). W zwykłej chłodni przy optymalnych warunkach (temperatura 0-3 st.C, wilgotność względna powietrza 95-98 proc.) można przechowywać kapustę przez okres od 3 do 5 miesięcy. Stosowanie chłodni z kontrolowaną atmosferą (skład gazowy: 1,5-2,5 proc. CO2 i 1-2 proc. O2) pozwala dodatkowo wydłużyć czas przechowywania o 1 do 2 miesięcy. Zaletą jest także ograniczenie występowania zaburzeń fizjologicznych oraz zmniejszenie wrażliwości na patogeny.

Dłuższe przechowywanie kapusty pekińskiej pozwala wydłużyć okres jej sprzedaży. W miesiącach zimowych i wiosennych, gdy podaż świeżych warzyw jest niewielka producenci kapusty mogą uzyskać wyższe ceny, a tym samym zapewnić wyższą opłacalność produkcji. Kapusta pekińska z uwagi na właściwości smakowe, odżywcze, jak i zdrowotne ma duże znaczenie w obrocie krajowym i w eksporcie. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej średnia miesięczna cena skupu kapusty pekińskiej na eksport w styczniu 2014 roku wyniosła 1,21 zł/kg, w lutym 1,49 zł/kg, a w kwietniu osiągnęła najwyższą wartość 1,70 zł/kg. Dla porównania w kwietniu 2013 roku średnia cena skupu kapusty pekińskiej wyniosła 2,48 zł/kg. Na kształtowanie się cen kapusty pekińskiej w obecnym sezonie duży wpływ ma nałożone embargo, gdyż do Rosji eksportowano znaczną część krajowej produkcji.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM