PARTNER SERWISU

Dlaczego polskie pieczarki są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie

Autor: Gazeta Wyborcza 11 stycznia 2016 08:30

Dlaczego polskie pieczarki są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie Rynek pieczarek w Polsce jest wart już ponad 1 mld zł/ fot. shutterstock

Polski rynek pieczarek jest wart już ponad 1 mld zł. Co trzecia importowana pieczarka na świecie pochodzi z naszego kraju. Dlaczego te nasze są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie - pisze "Gazeta Wyborcza".

Mirosław Jachimowicz z Wierzbna (ok. 70 km od Warszawy), jeden z największych w Polsce producentów tych grzybów, produkuje 18 ton dziennie pieczarek dziennie. Dzisiejsza pieczarkarnia to dwie olbrzymie hale podzielone na 48 mniejszych hal uprawowych. Właśnie rusza budowa nowego budynku, w sumie hal uprawowych będzie 60. 

Wszystko działa jak w zegarku, w cyklu sześciotygodniowym. Wzrost pieczarki trwa cztery tygodnie, potem są trzy rzuty i trzy zbiory. W kilku pierwszych halach podłoże położono dwa dni temu. W kolejnych - w których podłoże kładziono tydzień wcześniej - ziemia jakby spleśniała. To powoli widoczne grzybnie. W następnych halach widać już zawiązki grzybów. I tak hala po hali można prześledzić wszystkie fazy wzrostu pieczarek. Dzięki takiemu systemowi grzyby zbiera się na okrągło. Po trzecim zbiorze halę przez 12 godzin wyjaławia się gorącą parą. I wszystko zaczyna się od początku - czytamy w "GW".

Grzyby zbierają prawie wyłącznie kobiety, bo - jak tłumaczy Jachimowicz - to praca wymagająca precyzji i cierpliwości. - Moglibyśmy zbierać je maszynowo, ale takie pieczarki nadają się już tylko do obróbki przemysłowej, na krajankę - pisze "GW".

W pieczarkarni pracuje ok. 200 osób. Załoga jest wyłącznie z okolic. Jachimowicz zarzeka się, że to jeden z nielicznych już w regionie zakładów, który jeszcze nie zatrudnia Ukraińców.

Czytaj więcej w "Gazecie Wyborczej".

Zobacz też reportaż zrealizowany przez naszą redakcję: Uprawa pieczarek w Wierzbnie. Z wizytą w pieczarkarni (galeria zdjęć)

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI