Dlaczego polskie pieczarki są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie

Autor: Gazeta Wyborcza 11 stycznia 2016 08:30

Dlaczego polskie pieczarki są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie Rynek pieczarek w Polsce jest wart już ponad 1 mld zł/ fot. shutterstock

Polski rynek pieczarek jest wart już ponad 1 mld zł. Co trzecia importowana pieczarka na świecie pochodzi z naszego kraju. Dlaczego te nasze są uważane za najlepsze? Bo wciąż są zbierane ręcznie - pisze "Gazeta Wyborcza".

Mirosław Jachimowicz z Wierzbna (ok. 70 km od Warszawy), jeden z największych w Polsce producentów tych grzybów, produkuje 18 ton dziennie pieczarek dziennie. Dzisiejsza pieczarkarnia to dwie olbrzymie hale podzielone na 48 mniejszych hal uprawowych. Właśnie rusza budowa nowego budynku, w sumie hal uprawowych będzie 60. 

Wszystko działa jak w zegarku, w cyklu sześciotygodniowym. Wzrost pieczarki trwa cztery tygodnie, potem są trzy rzuty i trzy zbiory. W kilku pierwszych halach podłoże położono dwa dni temu. W kolejnych - w których podłoże kładziono tydzień wcześniej - ziemia jakby spleśniała. To powoli widoczne grzybnie. W następnych halach widać już zawiązki grzybów. I tak hala po hali można prześledzić wszystkie fazy wzrostu pieczarek. Dzięki takiemu systemowi grzyby zbiera się na okrągło. Po trzecim zbiorze halę przez 12 godzin wyjaławia się gorącą parą. I wszystko zaczyna się od początku - czytamy w "GW".

Grzyby zbierają prawie wyłącznie kobiety, bo - jak tłumaczy Jachimowicz - to praca wymagająca precyzji i cierpliwości. - Moglibyśmy zbierać je maszynowo, ale takie pieczarki nadają się już tylko do obróbki przemysłowej, na krajankę - pisze "GW".

W pieczarkarni pracuje ok. 200 osób. Załoga jest wyłącznie z okolic. Jachimowicz zarzeka się, że to jeden z nielicznych już w regionie zakładów, który jeszcze nie zatrudnia Ukraińców.

Czytaj więcej w "Gazecie Wyborczej".

Zobacz też reportaż zrealizowany przez naszą redakcję: Uprawa pieczarek w Wierzbnie. Z wizytą w pieczarkarni (galeria zdjęć)

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.