PARTNER SERWISU

Czy warto inwestować w uprawę rabarbaru?

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 05 marca 2015 09:03

Czy warto inwestować w uprawę rabarbaru? www.shutterstock.com

Rabarbar Rheum rhaponticum jest rośliną wieloletnią, uprawianą na jednej plantacji przez 10-15 lat. Ogonki liściowe mogą być spożywane już wczesną wiosną, gdy dostępność nowalijek w sprzedaży jest ograniczona.

Rabarbar jest odporny na mróz, nie wymarza nawet w bezśnieżne zimy. Niższe temperatury wiosną (w okresie wyrastania liści) wpływają na intensywniejsze, czerwone wybarwienie ogonków liściowych. Plantacje należy zakładać na stanowiskach słonecznych. Rabarbar ma duże wymagania wodne - optymalny poziom wód gruntowych wynosi 1,0-1,5 m. Niedobór wody obniża jakość i wielkość plonu. Preferuje gleby wilgotne, żyzne o pH 5,5-7,0.

Dobrym przedplonem są rośliny okopowe, zaś nieodpowiednim - lucerna z uwagi na ryzyko porażenia korzeni przez grzyb Rizoctonia violacesa. Przed założeniem uprawy zaleca się nawożenie obornikiem (40-80 t/ha). W zależności od zasobności gleby, stosuje się nawożenie mineralne: 50-80 kg/ha N, 30-50 kg/ha P2O5, 100-170 kg/ha K2O. Ponadto, co 2-3 lata wskazane jest nawożenie organiczne (40-50 t/ha). Wczesna wiosną (corocznie) należy nawozić rabarbar w ilości: 70-100 kg/ha N, po zakończeniu zbiorów - 70 kg/ha N, 40-50 kg P2O5, 120-160 kg/ha K2O.

Rabarbar rozmnaża się wegetatywnie poprzez podział karp. Do sadzenia należy wybierać karpy o masie 250-300 g, z wykształconymi 1-2 pąkami liściowymi oraz 1-3 korzeniami. Polecanym terminem sadzenia jest jesień (koniec września - początek października). Karpy przed zimą ukorzeniają się i rozpoczynają wegetację wczesną wiosną. W okresie wiosennym (pod koniec marca) zakłada się plantacje w rejonach o mroźniejszym klimacie. Odmiany o silnym wzroście sadzi się w rozstawie 1,5 x 1,5 m, a nawet 2,0 x 2,0 m. Natomiast dla odmian słabo rosnących zaleca się rozstaw 1-1,2 x 1-1,2 m.

W trakcie uprawy rabarbaru istotne jest regularne usuwanie pędów kwiatostanowych, gdyż nadmierny ich rozwój obniża plony nawet o 30 proc. Konieczne jest również nawadnianie, szczególnie w okresie od maja do sierpnia oraz odchwaszczanie plantacji. Do najgroźniejszych chorób zaliczamy: zgniliznę karp i ogonków liściowych, mączniak rzekomy, rdzę oraz plamistości liści rabarbaru. Szkodniki żerujące na roślinach - kałdunica zielonka i kałdunica rdestówka.

Zbiór ogonków liściowych rabarbaru rozpoczyna się w drugim roku uprawy (początek maja) i trwa ok. 3-4 tygodnie. Średni plon z odmian wczesnych wynosi 20-40 t/ha, natomiast późnych 40-80 t/ha. Największe plony można uzyskać z roślin 4-8 letnich. W trakcie zbioru wyłamuje się 3-4 liście zewnętrzne 1-2 razy w tygodniu. Plantację likwiduje się po 10-15 latach, ze względu na coraz słabszy plon. Ogonki liściowe można przechowywać przez 4 tygodnie w temperaturze 0-1°C przy wilgotności względnej powietrza 90 proc.

Największe plantacje rabarbaru zlokalizowane są w województwie lubelskim. Gatunek ten jest stosowany jako naturalny środek konserwujący i zakwaszający w przemyśle przetwórczym m.in. do produkcji m.in. soków, win, konfitur, galaretek. Jak informuje biuletyn MRiRW ,,Rynek Owoców i warzyw świeżych”, zakłady przetwórcze na początku maja 2013 roku prowadziły skup rabarbaru po średniej cenie netto 2,67 zł/kg. W porównaniu do maja 2014 roku średnia cena skupu spadła do 1,65 zł/kg.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI