PARTNER SERWISU

Czy papryka o ciemnych owocach zdobędzie uznanie konsumentów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 lutego 2016 16:06

Czy papryka o ciemnych owocach zdobędzie uznanie konsumentów? Na krajowym rynku coraz częściej dostępne są fioletowe odmiany papryki/ fot. shutterstock.com

Na polskim rynku coraz częściej pojawiają się nowe odmiany papryki, które w porównaniu do tradycyjnych odmian wybarwiają się na fioletowo, granatowo, a nawet czekoladowo. Niektóre z nich wraz z dojrzewaniem owocu przechodzą w barwę czerwoną. Odmiany te mogą stanowić urozmaicenie wśród znanych odmian papryki - nie tylko pod względem barwy, ale również smaku.

Granatowa papryka Purple Beauty jest przykładem odmiany, której owoce w miarę dojrzewania przebarwiają się na kolor purpurowo-czerwony. Masa owocu zazwyczaj wynosi 350-400 gram. Odmiana ta polecana jest do spożycia w stanie świeżym, a także do przetwórstwa. Również jasno-fioletowe owoce papryki Lilac Bell w fazie dojrzałości stają się ciemno-czerwone.

Interesującą odmianą jest również papryka Nokturn o ciemno-fioletowych owocach przechodzących w barwę ciemno-wiśniową (kształt trójkątny z zaostrzonym wierzchołkiem). Odmiana ta przeznaczona jest do uprawy w nieogrzewanych tunelach i w polu. Waga owocu wynosi około 50-90 gram.

Ciekawą propozycję stanowi również nowa odmiana papryki Marconi Purple o owocach ciemno fioletowych, które ciemnieją w trakcie dojrzewania i stają się purpurowo-czarne. Owoce tej odmiany dorastają po około 90 dniach od wysadzenia do gruntu. Na rynku dostępne są również odmiany z tej grupy o czerwonych i żółtych owocach takie jak Marconi Red i Marconi Yellow.

Odmianą o dość rzadko spotykanym czekoladowym kolorze jest papryka Chocolate Beauty. W fazie wzrostu owoce są zielone, natomiast w miarę dojrzewania przybierają czekoladową barwę. Owoce tej odmiany są duże (masa 300-500 gram) i grubościenne. Rośliny dorastają do wysokości około 50 cm.

Na polskim rynku znaczenie papryki o owocach granatowych, bądź czekoladowych wciąż pozostaje niewielkie. Odmiany te uprawiane są przeważnie na skalę amatorską. Największą popularność zyskały odmiany o owocach czerwonych, zaś mniejsze - pomarańczowe i zielone. Przy wyborze odmiany należy kierować się wymaganiami rynku, bowiem owoce powinny być atrakcyjne dla konsumentów.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI