PARTNER SERWISU

Czy papryka o ciemnych owocach zdobędzie uznanie konsumentów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 lutego 2016 16:06

Czy papryka o ciemnych owocach zdobędzie uznanie konsumentów? Na krajowym rynku coraz częściej dostępne są fioletowe odmiany papryki/ fot. shutterstock.com

Na polskim rynku coraz częściej pojawiają się nowe odmiany papryki, które w porównaniu do tradycyjnych odmian wybarwiają się na fioletowo, granatowo, a nawet czekoladowo. Niektóre z nich wraz z dojrzewaniem owocu przechodzą w barwę czerwoną. Odmiany te mogą stanowić urozmaicenie wśród znanych odmian papryki - nie tylko pod względem barwy, ale również smaku.

Granatowa papryka Purple Beauty jest przykładem odmiany, której owoce w miarę dojrzewania przebarwiają się na kolor purpurowo-czerwony. Masa owocu zazwyczaj wynosi 350-400 gram. Odmiana ta polecana jest do spożycia w stanie świeżym, a także do przetwórstwa. Również jasno-fioletowe owoce papryki Lilac Bell w fazie dojrzałości stają się ciemno-czerwone.

Interesującą odmianą jest również papryka Nokturn o ciemno-fioletowych owocach przechodzących w barwę ciemno-wiśniową (kształt trójkątny z zaostrzonym wierzchołkiem). Odmiana ta przeznaczona jest do uprawy w nieogrzewanych tunelach i w polu. Waga owocu wynosi około 50-90 gram.

Ciekawą propozycję stanowi również nowa odmiana papryki Marconi Purple o owocach ciemno fioletowych, które ciemnieją w trakcie dojrzewania i stają się purpurowo-czarne. Owoce tej odmiany dorastają po około 90 dniach od wysadzenia do gruntu. Na rynku dostępne są również odmiany z tej grupy o czerwonych i żółtych owocach takie jak Marconi Red i Marconi Yellow.

Odmianą o dość rzadko spotykanym czekoladowym kolorze jest papryka Chocolate Beauty. W fazie wzrostu owoce są zielone, natomiast w miarę dojrzewania przybierają czekoladową barwę. Owoce tej odmiany są duże (masa 300-500 gram) i grubościenne. Rośliny dorastają do wysokości około 50 cm.

Na polskim rynku znaczenie papryki o owocach granatowych, bądź czekoladowych wciąż pozostaje niewielkie. Odmiany te uprawiane są przeważnie na skalę amatorską. Największą popularność zyskały odmiany o owocach czerwonych, zaś mniejsze - pomarańczowe i zielone. Przy wyborze odmiany należy kierować się wymaganiami rynku, bowiem owoce powinny być atrakcyjne dla konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM