PARTNER SERWISU

Czosnek niedźwiedzi – warto zainteresować się uprawą tego warzywa

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 08 września 2016 10:33

Czosnek niedźwiedzi – warto zainteresować się uprawą tego warzywa Podobnie jak czosnek uprawny wyróżnia się również cennymi właściwościami leczniczymi/ fot. shutterstock.com

Czosnek niedźwiedzi jest wartościowym warzywem przyprawowym. Podobnie jak czosnek uprawny wyróżnia się również cennymi właściwościami leczniczymi. Na polskim rynku dostępny jest w stanie świeżym, a niektórzy konsumenci decydują się na zakup czosnku w postaci marynowanej.

Czosnek niedźwiedzi jest coraz częściej stosowany jako składnik potraw. Liście tej rośliny można spożywać na surowo, a także konserwowane. Jadalne są również kwiaty i cebulki, a nasiona wykorzystywane jako przyprawa. Czosnek uprawiany jest późnym latem albo w okresie jesiennym. Dobrym materiałem wysadkowym są cebulki o masie 4 g. Możliwa jest również produkcja czosnku poprzez wysiew nasion, lecz w praktyce ten sposób jest rzadziej stosowany, z uwagi na późniejsze rozpoczęcie plonowania.

Należy mieć na uwadze, że czosnek niedźwiedzi w naszym kraju został objęty częściową ochroną, a zatem zakazane jest pozyskiwanie surowca ze środowiska naturalnego.

Czosnek niedźwiedzi najlepiej rośnie na glebach wilgotnych i przepuszczalnych oraz stanowiskach zacienionych. Dlatego latem, podczas wysokich temperatur wskazane jest cieniowanie roślin. Ważnym elementem decydującym o wielkości i jakości plonu jest ściółkowanie uprawy. Dzięki temu ograniczane są straty wody oraz nadmierny rozwój chwastów. Podczas sezonu wegetacyjnego należy pamiętać o racjonalnym nawadnianiu. Ponieważ zbyt duże ilości wody są bardziej niekorzystne dla czosnku niż susza.

Pierwsze plony czosnku są pozyskiwane po dwóch latach od momentu rozpoczęcia uprawy. Zbiory liści przeprowadzane są z początkiem kwietnia, natomiast cebule – w ciągu całego sezonu. Liście czosnku niedźwiedziego są nietrwałe i powinny być zagospodarowane bezpośrednio po zbiorach. Warzywo to zyskało duże uznanie w Niemczech oraz na Wschodzie Europy – Rosji, Ukrainie. W ostatnim czasie również w Polsce czosnek niedźwiedzi staje się coraz bardziej popularny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM