PARTNER SERWISU

Czerwona kapusta pekińska debiutuje na polskim rynku (zdjęcia)

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 18 sierpnia 2016 16:39

Vega Fresh wprowadza na polski rynek nowe odmiany kapusty pekińskiej - Scarabella F1 i Scarlette F1, o czerwonych główkach. Nasiona tych odmian pochodzą z holenderskiej firmy Wingseed.

Kapusta pekińska Scarabella F1 cechuje się ciemnoczerwonymi główkami, zaś odmiana Scarlette F1 - zielono czerwonymi zewnętrznymi liśćmi z czerwoną główką w środku. Nowe odmiany stanowią alternatywę dla powszechnie uprawianej w naszym kraju 'tradycyjnej' kapusty pekińskiej, a także innych warzyw liściowych - kapusty czerwonej, sałaty oraz cykorii radicchio.

Czerwona kapusta pekińska wyróżnia się słodkim smakiem (bez goryczki) i szczególnie polecana jest do produkcji surówek. Kruche liście nowych odmian, po zszatkowaniu nie wykazują tendencji do farbowania innych warzyw, a także nie tracą objętości.

Obie odmiany kapusty pekińskiej można uprawiać z rozsady, wysadzanej po 10 czerwca (wysiew nasion w inspektach od połowy maja). Przy wcześniejszych nasadzeniach istnieje ryzyko wybijania w pędy kwiatostanowe. Czerwona kapusta pekińska nadaje się również do produkcji późnym latem i jesienią. Okres wegetacji wynosi około 70 dni.

Wyłącznym importerem nasion czerwonej kapusty pekińskiej na polski rynek jest firma Vega Fresh. Jak mówił w rozmowie z redakcją Radosław Piotrowski, duże zainteresowanie nowymi odmianami wykazały sieci handlowe - Biedronka i Kaufland, a także widoczne są perspektywy eksportu czerwonej kapusty pekińskiej do Niemiec, krajów skandynawskich, oraz na Wschód, m.in. do Białorusi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI