Czarna rzodkiew zyska większą popularność na krajowym rynku?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 maja 2016 10:04

Czarna rzodkiew zyska większą popularność na krajowym rynku? Mało popularna czarna rzodkiew to wartościowe warzywo./ fot. shutterstock.com

Czarna rzodkiew odznacza się wysoką wartością odżywczą niż zdecydowanie popularniejsza w naszym kraju rzodkiewka. Posiada również niewielkie wymagania uprawowe.

Czarna rzodkiew zasługuje na większe rozpowszechnienie w uprawie, bowiem nie tylko stanowi bogate źródło składników odżywczych, ale także wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Dodatkowo posiada bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak w porównaniu do cenionej rzodkiewki.

Wśród producentów najbardziej znaną odmianą czarnej rzodkwi jest Murzynka o okrągło-płaskich korzeniach i białym miąższu.

Rzodkiew posiada przeciętne wymagania pokarmowe. Najlepiej rośnie na glebach odpowiednio żyznych, próchnicznych oraz stanowiskach słonecznych. Pod uprawę nie należy przeznaczać zbyt ciężkiego podłoża z uwagi na ryzyko deformacji korzeni. Nawozy mineralne dostarczamy w oparciu o aktualne wyniki analiz gleby.

Rzodkiew może być uprawiana poprzez wysiew nasion od połowy kwietnia lub w późniejszym terminach – w sierpniu na zbiór w okresie jesiennym. Kiełkowanie nasion zachodzi przy temperaturze 2-3 st. C. Młode rośliny tolerują przymrozki do -5 st. C. Odpowiednia temperatura do prawidłowego tworzenia zgrubień wynosi 12-14 st. C.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy nawadnianie oraz odchwaszczanie plantacji. Warzywa rzepowate posiadają wysokie wymagania wodne w związku z tym należy pamiętać o ich regularnym podlewaniu. Zagrożeniem dla młodych roślin mogą być śmietki oraz pchełki, aby ograniczyć straty należy przestrzegać zasad profilaktyki.

Uprawa rzodkwi (w tym typu daikon) prowadzona jest na dużych powierzchniach w Chinach czy Japonii. Warzywo to może być spożywane w stanie świeżym, po obróbce termicznej lub przeznaczane do kiszenia. W niektórych krajach europejskich spożywane są również liście rzodkwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.