PARTNER SERWISU

Cykoria włoska - na jaką odmianę warto postawić w uprawie tego warzywa?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 czerwca 2016 11:01

Cykoria włoska - na jaką odmianę warto postawić w uprawie tego warzywa? fot. shutterstock.com

Cykoria typu radicchio pochodzi z Włoch, gdzie uprawiana jest rejonach miast - Treviso i Chioggia. Dużą popularność zyskała również w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Na jakie odmiany warto postawić w uprawie tego warzywa?

Odmiany radicchio wyróżniają się kształtem - tworzą wydłużone główki, bądź zwarte typu kulistego. Na polskim rynku dostępne są odmiany mieszańcowe o intensywnie czerwonych liściach z białymi nerwami w typie 'Radicchio di Chioggia' o kulistym kształcie, czyli 'Indigo' (wczesna), 'Botticelli' (bardzo wczesna), oraz 'Leonardo' (późna). Zewnętrzne liście tych odmian są ciemnozielone.

'Radichio di Treviso' to odmiana cechująca się średnio zwartymi, wydłużonymi główkami. Wytwarza bardzo wąskie, ciemnopurpurowe blaszki liściowe z białymi nerwami. Wśród producentów znana jest odmiana w tym typie - 'Granato'. Z kolei 'Radicchio di Verona' charakteryzuje się nieco wydłużonymi główkami i podobnie, jak poprzednie typy - intensywnie czerwonymi liśćmi, które również posiadają białe nerwy.

Znane są również odmiany radicchio o zielonym wybarwieniu - 'Cicoria Pan di Zucchero'. Odmiana ta wyglądem przypomina główki kapusty pekińskiej. Atrakcyjnym pokrojem charakteryzuje się odmiana 'Variegato di Castelfranco' o rozetach przypominających różę o kremowych, czerwono cętkowanych liściach. To rzadko uprawiana odmiana, która powstała ze skrzyżowania endywii i cykorii sałatowej.

Cykoria typu radicchio posiada wysokie właściwości odżywcze. Ciemnopurpurowe liście zawierają znaczne ilości antocyjanów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Ponadto dzięki dekoracyjnej barwie poszczególne odmiany radicchio stanowią idealny komponent do mieszanek sałatkowych, również z uwagi na specyficzny gorzkawy smak.

Warzywo to może być uprawiane z siewu nasion lub z rozsady, w różnych terminach z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, letni i jesienny. Plon dobrej jakości główek można uzyskać na glebach przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę o pH 6,5-7,0. Pod plantację warto przeznaczać  stanowiska słoneczne. Niedostatek wody w podłożu i wysokie temperatury nie sprzyjają uprawie – główki posiadają bardziej gorzki smak.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI