PARTNER SERWISU

Cykoria sałatowa - jak uprawiać to warzywo do pędzenia?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 maja 2015 09:19

Cykoria sałatowa - jak uprawiać to warzywo do pędzenia? www.shutterstock.com

Wartość cykorii sałatowej jako warzywa polega przede wszystkim na tym, że może być pędzona i dostarczana na rynek warzyw świeżych w okresie zimowym, gdy ilość dostępnych warzyw liściowych jest ograniczona.

Część jadalną cykorii sałatowej uzyskuje się podczas pędzenia korzeni w ciemnym pomieszczeniu. W wyniku ograniczonego dostępu światła formują się kremowe główki. Liście cykorii mają specyficzny gorzki smak. Dużym zainteresowaniem cieszy się również forma radicchio, której części użytkowe pozyskuje się bezpośrednio z uprawy polowej. Radicchio tworzy charakterystyczne kuliste bądź wydłużone główki, o brunatnoczerwonych liściach i białych nerwach.

Do uprawy cykorii sałatowej polecane są odmiany - 'Di Bruxelles', 'Monitor F1' oraz 'Totem’. Znane są również odmiany radicchio, tj. ‘Palla Rossa’, ‘Indigo’ czy ‘Leonardo’.

W Polsce występują odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy cykorii. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 15-20 st. C. Gatunek ten toleruje spadki temperatury. Preferuje podłoża próchnicze, średnio zwięzłe, o odczynie obojętnym. Pod uprawę nieodpowiednie są gleby ciężkie, gliniaste, jak również tereny o zbyt wysokim poziomie wód gruntowych.

Dobrym przedplonem w uprawie są warzywa, m.in. kapusta, por lub ziemniaki. Cykorii nie należy sadzić po roślinach z rodziny Asteraceae. Zaleca się uprawę w drugim roku po nawożeniu organicznym. Nawozy mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki powinny wynosić 50-80 kg/ha N, 40-80 kg/ha P2O5 oraz 120-180 kg/ha K2O.

Cykorię można uprawiać - bezpośrednio w gruncie lub na redlinach. Nasiona należy wysiewać w terminie od 15 maja do 15 czerwca. Polecana jest uprawa na redlinach, gdyż w ten sposób można uzyskać korzenie o odpowiedniej jakości - bez rozwidleń.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy przerywka, która przeprowadza się gdy rośliny osiągną wysokość 4-5 cm. Z plantacji należy systematycznie usuwać chwasty i spulchniać międzyrzędzia. W okresie utrzymujących się wysokich temperatur wskazane jest właściwe nawadnianie, zwłaszcza w fazie wschodów oraz intensywnego wzrostu korzeni.

Zbiór cykorii przeprowadza się po około 5-6 miesiącach od terminu siewu (pierwsza lub druga dekada października). Po zbiorze liście cykorii powinny być przycięte na wysokość 2-5 cm. Do pędzenia przeznacza się korzenie o średnicy 3-5 cm i długości 18-20 cm.

Od momentu zbioru do rozpoczęcia pędzenia korzenie należy przechowywać w temperaturze około 0-2 st. C przy wilgotności powietrza na poziomie 95-98 proc. Przeciętny plon korzeni wynosi 20-40 t/ha. Główki cykorii przeznaczone do spożycia uzyskuje się dopiero w wyniku pędzenia korzeni.

Uprawa cykorii w Polsce jest w dalszym ciągu mało rozpowszechniona. Warzywo to przeważnie dostępne jest w sprzedaży pakowane po kilka sztuk na plastikowych tackach. Cykoria sałatowa jest chętnie kupowane i spożywane jako składnik mieszanek warzyw liściowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI