PARTNER SERWISU

Choroby w przechowywaniu marchwi

Autor: sadyogrody.pl 14 stycznia 2015 09:42

Choroby w przechowywaniu marchwi fot. shutterstock.com

Marchew w Polsce jest jedną z ważniejszych upraw. Każdego roku zajmuje ona około 25 tys. hektarów. Źle opracowany program ochrony i niesprzyjające warunki atmosferyczne mogą znacznie obniżyć plon, a tym samym zyski.

Na plantacjach warzyw korzeniowych najpowszechniej występują choroby pochodzenia bakteryjnego i grzybowego. Podstawową metodą wykrywania wielu chorób roślin warzywnych musi być częsta i dokładna lustracja plantacji i umiejętność poprawnej diagnozy pierwszych symptomów chorób w oparciu o dostępne metodyki.

Najczęściej występującymi chorobami na większości warzyw korzeniowych są:

- Mokra zgnilizna korzeni powodowana przez bakterię Erwinia carotovora, która należy do najgroźniejszych chorób w przechowalniach. Pierwsze objawy porażenia mogą wystąpić już na polu w postaci drobnych, zapadających się plam. Choroba ta rozwija się w czasie przechowywania warzyw, gdy plamy powiększają się, obejmując cały korzeń. Tkanka w obrębie plam mięknie, gnije i przekształca się w śluzowatą, żółtą masę o nieprzyjemnym zapachu. Bakterie zimują w resztkach gnijących roślin i wnikają do rośliny przez uszkodzenia mechaniczne. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura i wilgotność powietrza warunków przechowywania;

- Zgnilizna twardzikowa powodowana przez grzyb Sclerotinia sclerotiorum. Charakterystycznym objawem dla zgnilizny twardzikowej jest obfita, puszysta, biała grzybnia znajdująca się na porażonej tkance. Tkanka znajdująca się pod nalotem staje się wodnista i gnije. Wraz z rozwojem choroby w obrębie grzybni wytwarzają się czarne zarodniki przetrwalnikowe – sklerocja, które w zależności od gatunku choroby występującej na roślinach mogą się różnić wielkością oraz kształtem. Zapobieganie i zwalczanie tej choroby polega na stosowaniu fungicydów w formie oprysku. Biologiczne zwalczanie S. sclerotiorum polega na wprowadzaniu do gleby nadpasożytniczego grzyba Coniothyrium minitans. Ponadto w przechowalniach powinno się utrzymywać wilgotność względną powietrza około 90% oraz temperaturę 2-4 st.C;

- Szara pleśń powodowana jest przez polifagicznego grzyba Botrytis cinerea, który występuje na roślinach wielu gatunków. Wrażliwość marchwi na szarą pleśń wzrasta wraz z długotrwałym przechowywaniem. W trakcie rozwoju choroby porażone tkanki pokrywają się obfitą, szarą grzybnią, a infekcji najczęściej ulega wierzchołkowa część korzenia. Gnijące warzywa, tworzą ogniska zapalne dla sąsiednich korzeni, a do infekcji dochodzi najczęściej w warunkach wysokiej wilgotności;

- Czarna zgnilizna korzeni wywoływana przez grzyby z rodzaju Alternaria. Objawy choroby widoczne są dopiero w okresie długotrwałego przechowywania. Grzyb atakuje korzenie spichrzowe, powodując brunatnoczarne, suche i wklęsłe plamy w górnej ich części. Plamy te są suche, lecz przy dużej wilgotności powietrza korzenie gniją. Wśród licznych odmian marchwi istnieją odmiany zarówno tolerancyjne, jak i bardzo wrażliwe na tę chorobę. Objawy chorobowe występują masowo podczas przechowywania warzyw w zbyt wysokiej temperaturze;

Istotnym czynnikiem ograniczającym występowanie większości chorób w trakcie uprawy oraz podczas przechowywania są prawidłowe zmianowanie (na tym samym polu marchew może być uprawiane po 4 latach), odpowiednia agrotechnika, terminy uprawy oraz wrażliwość odmian.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI