Ceny warzyw wyższe niż przed rokiem. Analiza BGŻ

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej 19 maja 2015 10:50

Ceny warzyw wyższe niż przed rokiem. Analiza BGŻ fot. shutterstock

Ceny warzyw z tegorocznych zbiorów kształtują się na wyższym poziomie w stosunku do roku poprzedniego. Wyższe ceny spowodowane mogły być mniejszą podażą na rynku krajowym, związaną z gorszymi niż przed rokiem wschodami warzyw wiosną – podają analitycy BGŻ.

Według monitoringu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu kapusty młodej w połowie maja br. wynosiła 1,84 zł/szt. i była o 48 proc. wyższa w relacji rocznej. O 34 proc.  zwiększyły się ceny kapusty pekińskiej (2,28 zł/szt.), a o 52 proc. ceny sałaty (1,08 zł/szt.).

Wyższymi cenami charakteryzują się również ceny warzyw szklarniowych. Pomidory szklarniowe podrożały w relacji rocznej o 24 proc. do poziomu 4,59 zł/kg (średnia cena w pierwszej połowie maja), a ogórki szklarniowe o 17 proc. do 2,68 zł/kg.

Wyższe ceny spowodowane mogły być mniejszą podażą na rynku krajowym, związaną z gorszymi niż przed rokiem wschodami warzyw wiosną, a także prawdopodobnie zmniejszeniem powierzchni zasiewów warzyw. Gdyby ta została ograniczona w sposób istotny, ceny warzyw mogą być wyższe w relacji do sezonu poprzedniego również w kolejnych miesiącach.

Ważnym elementem będzie jednak wysokość plonów w kraju i produkcja na rynkach zagranicznych. Wzrosty hamować może wciąż rosyjskie embargo, które zostanie utrzymane przynajmniej do końca lipca br. W przypadku warzyw takich jak, kapusta czy też kalafiory, Polskę obowiązuje wciąż embargo fitosanitarne, które zostało wprowadzone pod koniec lipca 2014 r., przed wprowadzeniem embarga politycznego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI