Ceny warzyw we wrześniu - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 02 listopada 2016 08:11

Ceny warzyw we wrześniu - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

We wrześniu 2016 r., w porównaniu z sierpniem br., w skupie na rynku warzyw świeżych wyższe były ceny ogórków do kwaszenia (o 78 proc.) i kapusty białej (o 13 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 23 proc.), pieczarek (o 7 proc.), pomidorów spod osłon (o 10 proc.), cebuli (o 20 proc.), buraków ćwikłowych (o 9 proc.) i marchwi (o 11 proc.) - informują eksperci IERiGŻ  w raporcie.

W skupie zakładów przetwórczych spadły ceny cebuli obieranej (o 21 proc.), kalafiorów różyczkowanych, fasoli szparagowej (po 4 proc.), brokułów różyczkowanych (o 3 proc.), pomidorów do tłoczenia (o 9 proc.), a stabilne były ceny buraków i pomidorów do mrożenia. 

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty czerwonej (o 14 proc.) i ogórków krótkich (o 4 proc.), a obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 15 proc.), cebuli (o 51 proc.), kapusty białej (o 11 proc.), kapusty pekińskiej (o 34 proc.), papryki czerwonej (o 34 proc.), buraków ćwikłowych (o 23 proc.) i marchwi (o 27 proc.).

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 20 proc.), cebuli (o 22 proc.), marchwi (o 15 proc.), buraków ćwikłowych (o 4 proc.) kalafiorów gruntowych (o 5 proc.), pomidorów gruntowych (o 26 proc.) a wzrosły pomidorów spod osłon (o 5 proc.) i ogórków spod osłon (o 26 proc.).

- W relacji do września 2015 r. w skupie na rynek produktów świeżych, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 26-37 proc.), cebuli (o 34 51 proc.), kapusty białej (o 56-61 proc.) i marchwi (o 21-63 proc.). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 9 proc.), pomidorów spod osłon (o 14 proc.), buraków ćwikłowych (o 19 proc.), marchwi (o 42 proc.), ogórków spod osłon (o 34 proc.), cebuli (o 32 proc.), pomidorów gruntowych (o 10 proc.) i kapusty białej (o 45 proc.) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W sierpniu br., w stosunku lipca br., wzrosły ceny detaliczne pieczarek (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny cebuli (o 19 proc.), porów (o 7 proc.), marchwi (o 19 proc.), buraków ćwikłowych (o 17 proc.), papryki (o 50 proc.), pomidorów (o 6 proc.), ogórków gruntowych (o 11 proc.) i kapusty białej (o 8 proc.). W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2015 r. wzrosły ceny porów (o 17 proc.), cebuli (o 2 proc.), kalafiorów i pomidorów (po 26 proc.) oraz papryki (o 8 proc.), a obniżyły się ceny selerów (o 3 proc.), buraków ćwikłowych (o 4 proc.), ogórków gruntowych (o 21 proc.) i marchwi (o 17 proc.).

W lipcu br., w stosunku do lipca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 331 proc.), warzyw mrożonych (o 28 proc.), konserw warzywnych (o 9 proc.) i soku pomidorowego (o 2 proc.). 

- Eksport warzyw świeżych w lipcu br. wyniósł 36,6 tys.t, a jego wartość 22,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 14 proc., a jego wartość zwiększyła się o 13 proc. Do spadku eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 40 proc.), kapusty (o 51 proc.), pomidorów, kalafiorów (po 15 proc.) i cebuli (o 25 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 39,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 32,0 mln EUR. W stosunku do lipca ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 23 proc. a jego wartość zmniejszyła się o 18 proc. W porównaniu z lipcem ub.r. mniejsza była sprzedaż konserw (o 26 proc.), w tym kapusty kwaszonej (o 26 proc.), mrożonek (o 21 proc.), marynat (o 10 proc.) i suszy (o 23 proc.) - czytamy w raporcie.

W lipcu br. zaimportowano 19,8 tys.t warzyw świeżych o wartości 16,2 mln EUR. W relacji do lipca ub.r. import warzyw świeżych zmalał o 24 proc., a jego wartość spadła o 13 proc. Obniżka wolumenu importu spowodowana była spadkiem przywozu cebuli (o 36 proc.), kapusty (o 17 proc.), marchwi (o 68 proc.), ogórków (o 24 proc.), pomidorów (o 29 proc.) i papryki (o 39 proc.).

Import przetworów warzywnych wyniósł 18,5 tys. t, a jego wartość 19,6 mln EUR. W stosunku do lipca 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych był mniejszy o 9 proc., a jego wartość spadła o 8 proc. Mniej zaimportowano marynat (o 23 proc.) i mrożonek (o 1 proc.). W lipcu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było dodatnie i wyniosło 20,9 mln EUR.

Osiągnięto dodatnie saldo zarówno w obrocie świeżymi warzywami (8,5 mln EUR), jak i w obrocie przetworami warzywnymi (12,4 mln EUR). W okresie I-VII 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami pogłębiło się do 72,5 mln euro, z 70,8 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu (419,6 mln euro) i importu (492,1 mln euro) wzrosła o 4 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI