Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ

Autor: IERiGŻ / www.sadyogrody.pl 13 marca 2015 12:44

Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ fot. shutterstock

W lutym 2015 r., w porównaniu ze styczniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 38 proc.) i marchwi (o 10 proc.). Obniżyły się natomiast ceny cebuli i pieczarek (po 4 proc.), a ceny skupu buraków ćwikłowych nie zmieniły się - informują eksperci IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 58 proc.), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 27 proc.) i marchwi na kostkę (o 4 proc.). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 21 proc.), marchwi (o 17 proc.), kapusty pekińskiej (o 16 proc.) i kapusty czerwonej (o 12 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu porów, buraków czerwonych i pietruszki.

W handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 26 proc.), marchwi (o 7 proc.) i ogórków spod osłon (o 3 proc.).

W relacji do lutego 2014 r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie
i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania), przy tym najbardziej spadły ceny: kapusty białej (o 7-38 proc.), cebuli (o 30-63 proc.) i buraków (o 36-40 proc.). 

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny gatunków warzyw: buraków ćwikłowych (41 proc.), cebuli (o 40 proc.) i kapusty białej (o 22 proc.), a jedynie były stabilne ceny ogórków spod osłon.

W styczniu br., w stosunku do grudnia ub.r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 64 proc.), papryki (o 24 proc.), pomidorów (o 21 proc.), porów (o 4 proc.), marchwi (o 3 proc.), pieczarek (o 2 proc.) i cebuli (o 1 proc.). Obniżyły się natomiast ceny kapusty białej (o 4 proc.), selerów (o 2 proc.) i buraków
ćwikłowych (o 1 proc.).

W relacji do cen detalicznych z grudnia 2013 r. potaniała kapusta biała (o 38 proc.), cebula (o 29 proc.), buraki ćwikłowe (o 26 proc.), marchew (o 15 proc.), pory (o 12 proc.) i selery (o 10 proc.). Wzrosły ceny kalafiorów (o 33 proc.), papryki (o 2 proc.) i pomidorów (o 1 proc.). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 3 proc.

W grudniu 2014 r., w stosunku do analogicznego okresu w 2013 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej soku pomidorowego (o 62 proc.) i konserw warzywnych (o 43 proc.), a mniej warzyw mrożonych (o 20 proc.) i marynat o (9 proc.).

Eksport warzyw świeżych w grudniu 2014 r. wyniósł 27,8 tys.t, a jego wartość 11,2 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych spadł o 15 proc., a jego wartość obniżyła się o 30 proc. Do spadku eksportu przyczyniła się niższa sprzedaż ogórków (o 68 proc.) i pomidorów (o 35 proc.).

W tym czasie wyeksportowano 44,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 33,2 mln EUR. Wolumen eksportu przetworów warzywnych w stosunku do grudnia 2013 r. obniżył się o 7 proc., a jego wartość o 5 proc.. Mniej niż w grudniu 2013 r. sprzedano suszy (o 38 proc.), konserw (o 9 proc.) i mrożonek (o 8 proc.), a więcej kapusty kwaszonej (o 36 proc.) i marynat o (15 proc.).

W grudniu 2014 r. zaimportowano 44,8 tys.t warzyw świeżych o wartości 42,2 mln EUR. W relacji do
grudnia 2013 r. import warzyw świeżych obniżył się o 2 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 14 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty (o 71 proc.), cebuli (o 19 proc.) i marchwi (o 13 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 19,4 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. Wolumen importu przetworów warzywnych i jego wartość wzrosły o 3 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.