Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ

Autor: IERiGŻ / www.sadyogrody.pl 13 marca 2015 12:44

Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ fot. shutterstock

W lutym 2015 r., w porównaniu ze styczniem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 38 proc.) i marchwi (o 10 proc.). Obniżyły się natomiast ceny cebuli i pieczarek (po 4 proc.), a ceny skupu buraków ćwikłowych nie zmieniły się - informują eksperci IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 58 proc.), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 27 proc.) i marchwi na kostkę (o 4 proc.). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 21 proc.), marchwi (o 17 proc.), kapusty pekińskiej (o 16 proc.) i kapusty czerwonej (o 12 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu porów, buraków czerwonych i pietruszki.

W handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 26 proc.), marchwi (o 7 proc.) i ogórków spod osłon (o 3 proc.).

W relacji do lutego 2014 r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie
i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania), przy tym najbardziej spadły ceny: kapusty białej (o 7-38 proc.), cebuli (o 30-63 proc.) i buraków (o 36-40 proc.). 

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny gatunków warzyw: buraków ćwikłowych (41 proc.), cebuli (o 40 proc.) i kapusty białej (o 22 proc.), a jedynie były stabilne ceny ogórków spod osłon.

W styczniu br., w stosunku do grudnia ub.r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 64 proc.), papryki (o 24 proc.), pomidorów (o 21 proc.), porów (o 4 proc.), marchwi (o 3 proc.), pieczarek (o 2 proc.) i cebuli (o 1 proc.). Obniżyły się natomiast ceny kapusty białej (o 4 proc.), selerów (o 2 proc.) i buraków
ćwikłowych (o 1 proc.).

W relacji do cen detalicznych z grudnia 2013 r. potaniała kapusta biała (o 38 proc.), cebula (o 29 proc.), buraki ćwikłowe (o 26 proc.), marchew (o 15 proc.), pory (o 12 proc.) i selery (o 10 proc.). Wzrosły ceny kalafiorów (o 33 proc.), papryki (o 2 proc.) i pomidorów (o 1 proc.). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 3 proc.

W grudniu 2014 r., w stosunku do analogicznego okresu w 2013 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej soku pomidorowego (o 62 proc.) i konserw warzywnych (o 43 proc.), a mniej warzyw mrożonych (o 20 proc.) i marynat o (9 proc.).

Eksport warzyw świeżych w grudniu 2014 r. wyniósł 27,8 tys.t, a jego wartość 11,2 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych spadł o 15 proc., a jego wartość obniżyła się o 30 proc. Do spadku eksportu przyczyniła się niższa sprzedaż ogórków (o 68 proc.) i pomidorów (o 35 proc.).

W tym czasie wyeksportowano 44,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 33,2 mln EUR. Wolumen eksportu przetworów warzywnych w stosunku do grudnia 2013 r. obniżył się o 7 proc., a jego wartość o 5 proc.. Mniej niż w grudniu 2013 r. sprzedano suszy (o 38 proc.), konserw (o 9 proc.) i mrożonek (o 8 proc.), a więcej kapusty kwaszonej (o 36 proc.) i marynat o (15 proc.).

W grudniu 2014 r. zaimportowano 44,8 tys.t warzyw świeżych o wartości 42,2 mln EUR. W relacji do
grudnia 2013 r. import warzyw świeżych obniżył się o 2 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 14 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty (o 71 proc.), cebuli (o 19 proc.) i marchwi (o 13 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 19,4 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. Wolumen importu przetworów warzywnych i jego wartość wzrosły o 3 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM