Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 29 sierpnia 2016 13:04

Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

- W czerwcu 2016 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynku produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 7 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), marchwi (o 2 proc.), pieczarek (o 6 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 30 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.). W zakładach przetwórczych spadły ceny cebuli obieranej (o 3 proc.) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu cebuli (o 11 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 37 proc.), kapusty pekińskiej (o 6 proc.) i pomidorów spod osłon (o 19 proc.).

W handlu hurtowym obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 44 proc.), pomidorów spod osłon (o 22 proc.), a wzrosły kapusty białej (o 6 proc.), cebuli (o 14 proc.), marchwi (o 3 proc.) i buraków ćwikłowych (o 21 proc.).

- W relacji do czerwca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny buraków (o 6-34 proc.), kapusty pekińskiej (o 7 proc.), a obniżyły się marchwi (o 7-34 proc.) i kapusty białej (o 11-44 proc.). Na rynkach hurtowych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 23 proc.) oraz kalafiorów gruntowych (o 14 proc.), a obniżyły się ceny marchwi 
(o 29 proc.), ogórków spod osłon (o 15 proc.), pomidorów spod osłon (o 2 proc.) i kapusty białej (o 32 proc.). Stabilne były ceny hurtowe cebuli - czytamy w raporcie IERiGŻ.

W maju br., w stosunku kwietnia br., wzrosły ceny detaliczne porów (o 10 proc.), selerów (o 21 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.) a zmniejszyły się ceny papryki (o 11 proc.), pomidorów (o 26 proc.), kalafiorów (o 10 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). Stabilne były ceny kapusty białej.

W relacji do cen detalicznych z maja 2015 r. wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 33 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), selerów (o 51 proc.), porów (o 22 proc.), cebuli (o 32 proc.), kalafiorów (o 41 proc.), a obniżyły się ceny papryki (o 19 proc.) oraz marchwi (o 19 proc.). 

W kwietniu br., w stosunku do kwietnia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 31 proc.) i warzyw mrożonych (o 9 proc.), a zmniejszyła się ilość wyprodukowanego soku pomidorowego (o 8 proc.) oraz konserw warzywnych (o 13 proc.).

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie eksport warzyw świeżych w kwietniu br. wyniósł 28 tys.t, a jego wartość 17 mln EUR. W porównaniu z kwietniem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 28 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 5 proc. Do zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży cebuli (o 34 proc.), marchwi (o 17 proc.), kapusty (o 71 proc.), kalafiorów (o 6 proc.) oraz ogórków (o 30 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 54,9 tys.t przetworów warzywnych o wartości 41 mln EUR. W stosunku do kwietnia ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych był taki sam, ale jego wartość wzrosła o 8 proc. Mniej o 10 proc. niż w kwietniu ub.r. sprzedano konserw, a o 33 proc. kapusty kwaszonej, a więcej suszy (o 35 proc.) i marynat (o 13 proc.).

W kwietniu br. zaimportowano 74,6 tys.t warzyw świeżych o wartości 71,9 mln EUR. W relacji do kwietnia ub.r. import warzyw świeżych wzrósł o 19 proc., a jego wartość zwiększyła się o 12 proc. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem się przywozu papryki (o 36 proc.), cebuli (o 8 proc.), kapusty (2,3-krotnie), ogórków (o 52 proc.) i marchwi (o 28 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 26,5 tys. t, a jego wartość 24,6 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 36 proc., a jego wartość o 9 proc. Więcej zaimportowano mrożonek (o 44 proc.), suszy (4,1-krotnie), konserw (o 31 proc.), kukurydzy konserwowej (o 33 proc.), a zmniejszono jedynie przywóz koncentratu pomidorowego (o 12 proc.).

W kwietniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 38,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (54,9 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (16,4 mln EUR). W okresie I-IV 2016 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami pogłębiło się do 103,4 mln euro, z 39,0 mln euro w analogicznym 
okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się w tym czasie o 5 proc. do 230,6 mln euro, a importu o 29 proc. do 334,0 mln euro.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI