PARTNER SERWISU

Ceny warzyw gruntowych są zbliżone do ubiegłorocznych

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas 29 lipca 2015 15:48

Ceny warzyw gruntowych są zbliżone do ubiegłorocznych Według analityków banku BGŻ BNP Paribas, Ceny większości warzyw gruntowych w Polsce w lipcu br. utrzymywały się na poziomie zbliżonym bądź wyższym w relacji do roku poprzedniego/ fot. shutterstock

Ceny większości warzyw gruntowych w Polsce w lipcu 2015 r. utrzymywały się na poziomie zbliżonym bądź wyższym w porównaniu z poprzednim rokiem - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach tego miesiąca, przeciętna cena kapusty młodej wynosiła 1,53 zł/szt. wobec 1,54 zł/szt. w roku poprzednim. O 31\proc. podrożała natomiast młoda cebula, której ceny ukształtowały się na poziomie 1,94 zł/kg. Cena młodej marchwi zanotowała 41\proc. wzrost do 1,75 zł/pęczek, ziemniaki natomiast o 34\proc. do 0,79 zł/szt. 

Wzrosty cen odnotowano przede wszystkim w przypadku warzyw gruntowych. Jeśli chodzi o warzywa spod osłon i pieczarki ich ceny pozostają niższe w relacji rocznej. Ceny pomidorów w rozpatrywanym okresie ukształtowały się na poziomie 2,20 zł/kg - o 28\proc. niższym r/r, pieczarek natomiast na poziomie 5,10 zł/kg - o 7\proc. niższym niż przed rokiem.

Przyczyną wzrostów jest prawdopodobnie mniejsza podaż warzyw niż w roku poprzednim. Wstępne oficjalne szacunki zbiorów będą dostępne dopiero pod koniec bieżącego miesiąca, niemniej można już oczekiwać że będą wykazywać raczej kierunek spadkowy.

Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2015 roku powierzchnia upraw warzyw gruntowych obniżyła się w stosunku do roku poprzedniego o 2\proc. do niespełna 169 tys. ha (Rynek owoców i warzyw, czerwiec 2015). Główną przyczyną były niższe r/r ceny warzyw na rynku krajowym i niższa opłacalność ich uprawy w sezonie 2014/2015, która wywierała presję na spadek zasiewów.

Co prawda w przypadku wielu warzyw można było obserwować silne wzrosty cen w pierwszym i drugim kwartale 2015 r., jednak nie wpłynęły one istotnie na poprawę ogólnej sytuacji w sektorze. Dodatkowo warunki pogodowe podczas wczesnej wegetacji i późniejsze susze mogły wpłynąć negatywnie na stan upraw. Instytut prognozuje, że zbiory warzyw gruntowych mogą zmniejszyć się o 3\proc. do 4,52 mln t.

Podobnie sytuacja może wyglądać w pozostałych krajach UE, gdzie ceny warzyw również były rozczarowujące z punktu widzenia producentów. Mniejsza podaż warzyw sprzyjać będzie utrzymywaniu się wyższych r/r cen warzyw. Ograniczenia w handlu, wynikające z prawdopodobnego utrzymania embarga na eksport do Rosji będą jednak czynnikiem hamującym wzrosty.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI