PARTNER SERWISU

Ceny warzyw gruntowych są zbliżone do ubiegłorocznych

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas 29 lipca 2015 15:48

Ceny warzyw gruntowych są zbliżone do ubiegłorocznych Według analityków banku BGŻ BNP Paribas, Ceny większości warzyw gruntowych w Polsce w lipcu br. utrzymywały się na poziomie zbliżonym bądź wyższym w relacji do roku poprzedniego/ fot. shutterstock

Ceny większości warzyw gruntowych w Polsce w lipcu 2015 r. utrzymywały się na poziomie zbliżonym bądź wyższym w porównaniu z poprzednim rokiem - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach tego miesiąca, przeciętna cena kapusty młodej wynosiła 1,53 zł/szt. wobec 1,54 zł/szt. w roku poprzednim. O 31\proc. podrożała natomiast młoda cebula, której ceny ukształtowały się na poziomie 1,94 zł/kg. Cena młodej marchwi zanotowała 41\proc. wzrost do 1,75 zł/pęczek, ziemniaki natomiast o 34\proc. do 0,79 zł/szt. 

Wzrosty cen odnotowano przede wszystkim w przypadku warzyw gruntowych. Jeśli chodzi o warzywa spod osłon i pieczarki ich ceny pozostają niższe w relacji rocznej. Ceny pomidorów w rozpatrywanym okresie ukształtowały się na poziomie 2,20 zł/kg - o 28\proc. niższym r/r, pieczarek natomiast na poziomie 5,10 zł/kg - o 7\proc. niższym niż przed rokiem.

Przyczyną wzrostów jest prawdopodobnie mniejsza podaż warzyw niż w roku poprzednim. Wstępne oficjalne szacunki zbiorów będą dostępne dopiero pod koniec bieżącego miesiąca, niemniej można już oczekiwać że będą wykazywać raczej kierunek spadkowy.

Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2015 roku powierzchnia upraw warzyw gruntowych obniżyła się w stosunku do roku poprzedniego o 2\proc. do niespełna 169 tys. ha (Rynek owoców i warzyw, czerwiec 2015). Główną przyczyną były niższe r/r ceny warzyw na rynku krajowym i niższa opłacalność ich uprawy w sezonie 2014/2015, która wywierała presję na spadek zasiewów.

Co prawda w przypadku wielu warzyw można było obserwować silne wzrosty cen w pierwszym i drugim kwartale 2015 r., jednak nie wpłynęły one istotnie na poprawę ogólnej sytuacji w sektorze. Dodatkowo warunki pogodowe podczas wczesnej wegetacji i późniejsze susze mogły wpłynąć negatywnie na stan upraw. Instytut prognozuje, że zbiory warzyw gruntowych mogą zmniejszyć się o 3\proc. do 4,52 mln t.

Podobnie sytuacja może wyglądać w pozostałych krajach UE, gdzie ceny warzyw również były rozczarowujące z punktu widzenia producentów. Mniejsza podaż warzyw sprzyjać będzie utrzymywaniu się wyższych r/r cen warzyw. Ograniczenia w handlu, wynikające z prawdopodobnego utrzymania embarga na eksport do Rosji będą jednak czynnikiem hamującym wzrosty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI