Ceny warzyw - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 26 sierpnia 2019 13:29

Ceny warzyw - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W czerwcu 2019 r., w porównaniu z majem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 80%), pietruszki (o 24%), cebuli na targowiskach (o 22%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 17%) i marchwi (o 4%). Stabilna była cena skupu pieczarek. W analogicznym okresie w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu cebuli obieranej (o 5%) - informują Paweł Kraciński oraz Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 150%), selerów (o 63%), cebuli (o 24%), marchwi (o 11%) i kapusty białej (o 2%), a obniżyła się cena ziemniaków (o 27%), pomidorów (o 10%) i kapusty pekińskiej (o 4%). W czerwcu 2019 r., w porównaniu z majem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny: buraków ćwikłowych (o 22%) oraz cebuli i marchwi (o 2%).

Jak czytamy w raporcie IERiGŻ obniżyły się ceny hurtowe pomidorów spod osłon i ogórków spod osłon (o 16%) oraz kapusty białej (o 15%). W czerwcu 2019 r., w porównaniu z czerwcem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 225%), cebuli na targowiskach (o 100%), buraków ćwikłowych (o 85%), pietruszki (o 76%) i pieczarek (o 11%). Obniżyła się cena skupu marchwi (o 30%).

W zakładach przetwórczych i chłodniach w czerwcu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 254%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 256%), cebuli (o 225%), buraków ćwikłowych (o 85%), pomidorów spod osłon (o 21%) i ogórków spod osłon (o 13%), a obniżyły się ceny marchwi (o 23%). W maju 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: papryki (o 40%), kapusty białej (o 18%), cebuli (o 17%), selerów i buraków ćwikłowych (o 16%) i marchwi (o 15%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 26%), kalafiorów (o 7%) i pieczarek (o 3%). W relacji do cen detalicznych z maja 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 212%), cebuli (o 121%), porów (o 26%), selerów (o 22%), papryki (o 21%), buraków ćwikłowych (o 20%), marchwi (o 13%), pieczarek (o 7%) oraz pomidorów (o 4%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 37%), warzyw mrożonych (o 30%) i konserw warzywnych (o 2%), a wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 35%). Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2019 r. wyniósł 28,2 tys. t, a jego wartość 22,4 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 7%, a jego wartość zwiększyła się o 67%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży ogórków (o 185%), pomidorów (o 124%), marchwi (o 44%) i kalafiorów (o 34%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,1 tys. t przetworów warzywnych o wartości 51,3 mln EUR.

W porównaniu z kwietniem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 6%, a jego wartość wzrosła o 10%. Wolumen eksportu mrożonek obniżył się o 16% oraz pieczarek i ich przetworów o 9%. W kwietniu 2019 r. zaimportowano 91,8 tys. t warzyw świeżych, tj. o 11% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 85,5 mln EUR tj. o 8% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (o 452%), czosnku (o 26%) i marchwi (o 5%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 27,8 tys. t, tj. o 6% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 27,7 mln EUR i wzrosła o 9% w porównaniu z kwietniem 2018 r. Wzrósł import konserw (o 31%), w tym kukurydzy konserwowej (o 42%), suszy (o 31%) i marynat (o 4%). W kwietniu 2019 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 39,5 mln EUR wobec ujemnego (44,4 mln EUR) w kwietniu 2018 r. W okresie styczeń-kwiecień br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 163,0 mln EUR. Deficyt w handlu był niższy niż w analogicznym okresie 2018 r., o 83,5 mln EUR - czytamy w raporcie IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.