Ceny warzyw - analiza IERiGŻ



www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ - 26 sierpnia 2019 13:28


W czerwcu 2019 r., w porównaniu z majem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 80%), pietruszki (o 24%), cebuli na targowiskach (o 22%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 17%) i marchwi (o 4%). Stabilna była cena skupu pieczarek. W analogicznym okresie w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu cebuli obieranej (o 5%) - informują Paweł Kraciński oraz Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 150%), selerów (o 63%), cebuli (o 24%), marchwi (o 11%) i kapusty białej (o 2%), a obniżyła się cena ziemniaków (o 27%), pomidorów (o 10%) i kapusty pekińskiej (o 4%). W czerwcu 2019 r., w porównaniu z majem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny: buraków ćwikłowych (o 22%) oraz cebuli i marchwi (o 2%).

Jak czytamy w raporcie IERiGŻ obniżyły się ceny hurtowe pomidorów spod osłon i ogórków spod osłon (o 16%) oraz kapusty białej (o 15%). W czerwcu 2019 r., w porównaniu z czerwcem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 225%), cebuli na targowiskach (o 100%), buraków ćwikłowych (o 85%), pietruszki (o 76%) i pieczarek (o 11%). Obniżyła się cena skupu marchwi (o 30%).

W zakładach przetwórczych i chłodniach w czerwcu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 254%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 256%), cebuli (o 225%), buraków ćwikłowych (o 85%), pomidorów spod osłon (o 21%) i ogórków spod osłon (o 13%), a obniżyły się ceny marchwi (o 23%). W maju 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: papryki (o 40%), kapusty białej (o 18%), cebuli (o 17%), selerów i buraków ćwikłowych (o 16%) i marchwi (o 15%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 26%), kalafiorów (o 7%) i pieczarek (o 3%). W relacji do cen detalicznych z maja 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 212%), cebuli (o 121%), porów (o 26%), selerów (o 22%), papryki (o 21%), buraków ćwikłowych (o 20%), marchwi (o 13%), pieczarek (o 7%) oraz pomidorów (o 4%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 37%), warzyw mrożonych (o 30%) i konserw warzywnych (o 2%), a wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 35%). Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2019 r. wyniósł 28,2 tys. t, a jego wartość 22,4 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 7%, a jego wartość zwiększyła się o 67%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży ogórków (o 185%), pomidorów (o 124%), marchwi (o 44%) i kalafiorów (o 34%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,1 tys. t przetworów warzywnych o wartości 51,3 mln EUR.

W porównaniu z kwietniem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 6%, a jego wartość wzrosła o 10%. Wolumen eksportu mrożonek obniżył się o 16% oraz pieczarek i ich przetworów o 9%. W kwietniu 2019 r. zaimportowano 91,8 tys. t warzyw świeżych, tj. o 11% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 85,5 mln EUR tj. o 8% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (o 452%), czosnku (o 26%) i marchwi (o 5%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 27,8 tys. t, tj. o 6% więcej niż w kwietniu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 27,7 mln EUR i wzrosła o 9% w porównaniu z kwietniem 2018 r. Wzrósł import konserw (o 31%), w tym kukurydzy konserwowej (o 42%), suszy (o 31%) i marynat (o 4%). W kwietniu 2019 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 39,5 mln EUR wobec ujemnego (44,4 mln EUR) w kwietniu 2018 r. W okresie styczeń-kwiecień br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 163,0 mln EUR. Deficyt w handlu był niższy niż w analogicznym okresie 2018 r., o 83,5 mln EUR - czytamy w raporcie IERiGŻ.