Cebula kartoflanka – warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw cebulowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 września 2015 09:47

Cebula kartoflanka – warto postawić na uprawę mniej znanych warzyw cebulowych fot. shutterstock.com

W Polsce cebula kartoflanka jest warzywem wciąż mało popularnym. W porównaniu do cebuli zwyczajnej nie wydaje pojedynczych cebul, lecz tworzy gniazda z kilkunastoma średniej wielkości cebulami. Z uwagi na duże znaczenie gospodarcze cebuli zwyczajnej warto zastanowić się również nad uprawą mniej znanych warzyw cebulowych.

Wiosną z uprawy cebuli kartoflanki można otrzymać szczypior, zaś w okresie letnim średniej wielkości cebule (bez suchej łuski). Z jesiennego terminu uprawy pozyskuje się większe cebule z suchą łuską. W zależności od wyboru uprawianej odmiany zabarwienie suchych łusek okrywających może być jasne - złociste, brązowe, bądź czerwonobrązowe.

Cebula kartoflanka cechuje się większą odpornością na warunki klimatyczne i glebowe w porównaniu do cebuli zwyczajnej. Dobrze rośnie zarówno na glebach lekkich, piaszczystych, jak również na cięższych, bądź gliniastych. Odczyn podłoża powinien powinien być zbliżony do 6,5-7,0.

Dobrym przedplonem są rośliny strączkowe i ogórki, zaś mniej odpowiednim – warzywa kapustne i korzeniowe. Cebuli kartoflanki nie należy uprawiać na tym samym stanowisku po sobie, ani po innych warzywach cebulowych przez okres 3-4 lat. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 80-120 N kg/ha, 100-150 P2O5 kg/ha oraz 150-200 K2O kg/ha.

Cebulę kartoflankę można uprawiać na zbiór pęczkowy, jak i na zbiór dojrzałych cebul. Materiał rozmnożeniowy stanowią niewielkie cebulki (średnica 15-30 mm). Wysadza się je do gruntu jesienią stosując rozstaw 30 x 10-25 cm. Możliwa jest także uprawa tego warzywa wczesną wiosną. Jednak przy jesiennym terminie produkcji można uzyskać wcześniejszy plon.

Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu plantacji, spulchnianiu międzyrzędzi, oraz ochronie przed chorobami i szkodnikami. W przypadku długotrwałych okresów suszy wskazane jest nawadnianie uprawy, gdyż warzywo to przy braku wody wydaje słabsze plony.

W uprawie z przeznaczeniem na plon dojrzałych cebul, zbiór przeprowadza się po załamaniu szczypioru. Natomiast z sadzenia jesiennego plon cebul zbiera się w okresie pod koniec lipca i w sierpniu. W zależności od warunków uprawy można uzyskać plon wielkości około 20-30 t/ha.

Cebulę kartoflankę można przechowywać przez okres 6 miesięcy w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 65-75 proc. W Polsce warzywo to ma niewielkie znaczenie gospodarcze i uprawiane jest przeważnie amatorsko. Na większą skalę cebula kartoflanka produkowana jest w Wielkiej Brytanii, a także w Finlandii.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI