PARTNER SERWISU

Burak liściowy - jak uprawiać to mało znane warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 12 czerwca 2015 11:32

Burak liściowy - jak uprawiać to mało znane warzywo? www.shutterstock.com

Burak liściowy znany jako boćwina, bądź burak szpinakowy jest w Polsce mało znanym warzywem. Z uwagi na zbliżoną nazwę często bywa mylony z młodymi liśćmi buraka ćwikłowego - botwiną.

W uprawie znane są dwie formy buraka liściowego – boćwina zwyczajna i kardonowa (szerokoogonkowa). Część jadalną boćwiny zwyczajnej stanowią liście, natomiast kardonowej – ogonki liściowe. Korzenie buraka liściowego nie nadają się do spożycia.

W naszym kraju najczęściej uprawiana jest odmiana 'Lukullus' o pomarszczonych, żółtozielonych liściach i zielonkawobiałych ogonkach liściowych. W sprzedaży dostępne są odmiany o wiśniowoczerwonych ogonkach liściowych - 'Rhubarb Chard', a także odmiana 'Bright Lights' o różnokolorowych ogonkach (żółtych bądź bordowych).

Burak liściowy posiada mniejsze wymagania termiczne w porównaniu do buraka ćwikłowego. Jest odporniejszy na niskie temperatury. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, toleruje również lekkie zacienienie. Preferuje gleby żyzne, o dużej pojemności wodnej. Na takim podłożu można uzyskać wcześniejszy plon o lepszej jakości - liście i ogonki posiadają delikatniejszy smak, są bardziej soczyste i kruche.

Z uwagi na krótki okres wegetacji gatunek ten może być uprawiany jako poplon, m.in po wczesnych kapustnych. Uprawy nie należy zakładać w monokulturze, ani po warzywach rodziny Amaranthaceae. Burak pozytywnie reaguje na nawożenie organiczne. Nawozy mineralne należy zastosować przedsiewnie w ilości 60-90 kg/ha N, 60-90 kg/ha P2O5, 120-130 kg/ha K2O.

Warzywo to uprawia się z siewu wprost do gruntu, bądź z rozsady. Na zbiór wczesny rozsadę przygotowuje się pod osłonami, na przełomie luty-marzec. Zahartowaną rozsadę wysadza się na miejsce stałe, po około 6 tygodniach (druga połowa kwietnia) w rozstawie 40-50 x 20-30 cm. W uprawie wczesnowiosennej nasiona wysiewa się do gruntu w kwietniu, natomiast na zbiór jesienny - od lipca.

Pielęgnacja uprawy polega na odchwaszczaniu i spulchnianiu międzyrzędzi. Z uwagi na krótki okres wegetacji nie należy stosować herbicydów. Rozwój chwastów można ograniczyć poprzez ściółkowanie podłoża. W trakcie suszy wskazane jest nawadnianie plantacji, zwłaszcza w okresie od siewu do wschodów roślin.

W uprawie wiosennej liście i ogonki buraka liściowego można zbierać już od końca kwietnia. Natomiast okresie jesiennym zbiór trwa od końca września nawet do późnej jesieni. W zależności od odmiany i warunków uprawy z uprawy buraka liściowego można uzyskać plon w granicach 35-80 t/ha. Liście i ogonki buraka nie nadają się do dłuższego przechowywania. W temperaturze 0 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 90 proc. mogą być przechowywane jedynie przez kilka dni.

Młode liście buraka doskonale nadają się do spożywania w stanie świeżym. Warzywo to staje się obecnie coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych i w krajach Europy Zachodniej, tj. Niemcy, Szwajcaria, i Francja. Również w Chinach burak liściowy jest gatunkiem bardzo cenionym. Natomiast w Polsce uprawiany jest wyłącznie amatorsko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI