Burak ćwikłowy jako poplon – uprawa na potrzeby przemysłu

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 14 lipca 2016 15:25

Burak ćwikłowy jako poplon – uprawa na potrzeby przemysłu Przy wyborze odmiany buraka ćwikłowego do uprawy poplonowej należy kierować się długością okresu wegetacji./ fot. shutterstock.com

Na początku lipca prowadzone są uprawy buraków ćwikłowych z przeznaczeniem na zbiór jesienny na potrzeby przemysłu spożywczego (konserwowania), a także do przechowywania. Jakie odmiany buraka ćwikłowego są przydatne do uprawy poplonowej?

Odmiana Nochowski posiada wysoką zawartości betaniny i cukrów, co ma duże znaczenie przy produkcji barwników spożywczych. Tworzy korzenie kuliste lub kulisto-spłaszczone, o miąższu ciemnowiśniowym ze słabo widocznymi pierścieniami. Czerwona Kula cechuje się kulistymi korzeniami z krwistoczerwonym miąższem i słabo zarysowanymi pierścieniami. Do przetwórstwa polecana jest odmiana Napoleon o średniej wielkości kulistych zgrubieniach, równomiernie wybarwionym miąższu, bez tendencji do tworzenia pierścieni.

Do uprawy na rynek świeżych warzyw oraz do przemysłu można przeznaczać odmianę Bettollo F1, która tworzy kulisto owalny oraz gładki korzeń. Średnio wczesną odmianą kierowaną na zbiory jesienne jest Subeto F1 o kulistych, wyrównanych korzeniach i intensywnej barwie. Chrobry odznacza się dużą zawartością betaniny i cukrów, z uwagi na równomierność wybarwienia stanowi typowy surowiec do produkcji naturalnego barwnika.

Przy wyborze odmiany do uprawy poplonowej należy kierować się również długością okresu wegetacji. W przypadku odmiany Astar F1 – okres od siewu do zbioru wynosi ok. 90-110 dni. Wydaje zgrubienia kuliste z miąższem wiśniowo-amarantowym i lekko zaznaczonymi pierścieniami. Odmiana ta zawiera znaczące ilości betaniny i cukrów. Do przemysłu spożywczego (soki pitne, koncentraty, barszcze) polecany jest Polglob F1 o średniej wielkości owalnych korzeniach i purpurowym miąższu. Okres wegetacji tej odmiany wynosi 90-100 dni.

Buraki ćwikłowe mogą być uprawiane po warzywach o krótkim okresie wegetacji – rzodkiewka, sałata, kalarepa, wczesne ziemniaki, kapusta czy kalafior, a także groch zielony. Pod plantacje niewskazane są stanowiska po innych warzywach korzeniowych. Dobrej jakości plon można uzyskać na glebach o dobrej strukturze (bez skłonności do zaskorupiania),  zasobnych w próchnicę. Optymalne pH gleby wynosi 6,0-7,5.

Zaleca się uprawę buraków w drugim roku po oborniku, a na glebach zasobnych w składniki pokarmowe - w trzecim. Nawożenie fosforem (60-80 kg/ha P2O5) i potasem (150-200 kg/ha K20) przeprowadza się jesienią lub wczesną wiosną, natomiast azot należy dostarczać w umiarkowanych ilościach przed siewem buraków. Zbyt duże ilości tego pierwiastka wpływają na gorszą jakość uzyskanego plonu. Buraki korzystnie reagują na azot w formie amonowej - ograniczana jest kumulacja azotanów w korzeniach, przy odpowiedniej ilości fosforu.

Niedostatek boru w podłożu przyczynia się do powstawania zgorzeli liści sercowych i suchej zgnilizny korzeni. Aby zapobiec tym chorobom fizjologicznym należy stosować nawozy zawierające w swym składzie ten mikroelement, np. superfosfat borowany, lub boraks. Z kolei niedobór magnezu w przypadku buraków ćwikłowych prowadzi do żółknięcia brzegów blaszki liściowej.

Według danych GUS, produkcja buraków ćwikłowych w 2015 roku wyniosła 297 tys. ton, czyli o 17 proc. mniej niż w poprzednim roku, co było wynikiem słabszego plonowania z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe (brak deszczu, wysokie temperatury). Należy pamiętać, że buraki mają duże zapotrzebowanie na wodę, przede wszystkim w okresie od wschodów do wykształcenia 2-3 liści, a w późniejszym etapie - w fazie grubienia korzeni. Zbiory buraków ćwikłowych z uprawy poplonowej rozpoczynają się zwykle pod koniec września i trwają do początku października.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI