Brukiew jadalna - jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 02 marca 2016 11:33

Brukiew jadalna - jak uprawiać to warzywo? Brukiew jadalna wciąż nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju/ fot. shutterstock.com

Brukiew jadalna wciąż nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Warzywo to zostało docenione w krajach Europy Zachodniej, takich jak Wielka Brytania, Niemcy. Warto postawić na uprawę tego warzywa nie tylko ze względu niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe i łatwość w uprawie, ale również cenne właściwości dietetyczne.

Odmiany brukwi jadalnej wyróżniają się kształtem zgrubienia, który może być kulisty, bądź lekko spłaszczony. W zależności od odmiany skórka korzeni może być barwy żółtej, purpurowej i biało-purpurowej. Na polskim rynku znana wśród producentów jest średnio wczesna odmiana Wilhemburska o kulisto-owalnych zgrubieniach, zwężających się ku dołowi i żółtawej, gładkiej skórce.

Brukiew posiada niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe. Toleruje spadki temperatury do -8 st. C. Pod uprawę tego warzywa wskazane są gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, o pH 6,0-7,5. Brukiew jadalna posiada dość wysokie wymagania wodne. Brak odpowiedniej ilości wody powoduje pogorszenie smaku zgrubień.

Zaleca się uprawę tego warzywa w drugim, a nawet trzecim roku po nawożeniu organicznym (35-40 t/ha). Nie wskazane są tereny po innych warzywach z rodziny Brassicaceae. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 60-80 kg/ha N, 60 kg/ha P2O5, 160 kg/ha K20. Warzywo to jest wrażliwe na niedostatek boru.

Brukiew przeważnie uprawiana jest z rozsady, którą wysadza się na miejsce stałe w połowie czerwca. Możliwa jest także uprawa poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu (kwiecień-początek maja). Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne polegają na nawadnianiu, nawożeniu, odchwaszczaniu, a także ochronie plantacji.

Zbiór korzeni przeprowadza się w połowie października lub listopada. Przemarznięcie zgrubień pogarsza trwałość podczas przechowywania. Brukiew można składować przez dłuższy okres w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej na poziomie około 95 proc. W odpowiednich warunkach uprawy można uzyskać plon do 50 t/ha.

Warzywo to zdobyło uznanie konsumentów w krajach Europy Zachodniej, takich jak Niemcy, czy Wielka Brytania, zaś w naszym kraju wciąż jest uprawiane na niewielkich powierzchniach. Brukiew oprócz właściwości dietetycznych stanowi również źródło witamin, a także soli mineralnych. Warzywo to spożywane jest w stanie świeżym w postaci surówek, lub po obróbce termicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI