Brokuły coraz popularniejsze na polskich stołach

Autor: www.sadyogrody.pl 18 maja 2016 16:37

Brokuły coraz popularniejsze na polskich stołach fot. shutterstock

- Polacy coraz chętniej sięgają po żywność naturalną, rośnie świadomość certyfikatów żywności tradycyjnej, regionalnej, ekologicznej. Większą wagę przykładamy do czytania etykiet i zdrowych nawyków żywieniowych kreowanych już od najmłodszych lat. Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To duża szansa dla brokułów - mówi Przemysław Ciesielski ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuły pojawiły się w polskiej diecie stosunkowo niedawno, jednak pod względem wskaźników spożycia przegoniły kalafiora. Ich konsumpcja z roku na rok rośnie, co świadczy o tym, że Polacy cenią to warzywo ze względu na jego smak i walory odżywcze.

Działania Stowarzyszenia Promocji Brokuła będą oparte na informowaniu społeczeństwa o bogatych walorach odżywczych tego warzywa oraz jego szerokim zastosowaniu w polskiej kuchni.

- Pod hasłem „Z reguły stawiam na brokuły” chcemy edukować poszczególne grupy wiekowe konsumentów, informować o zaletach regularnej konsumpcji tego warzywa przez najmłodszych, sportowców, osoby cierpiące na różne schorzenia czy dbające o linię. W tym celu nawiążemy współpracę z dietetykami, liderami opinii, kucharzami. W ramach naszych działań przewidujemy spotkania bezpośrednie z konsumentami, działania za pośrednictwem Internetu i mediów społecznościowych. Opracujemy również serię wydawnictw i gadżetów, które w atrakcyjny sposób będą przypominać o walorach brokułów i ich częstym spożyciu - mówi Przemysław Ciesielski.

Duży nacisk w kampanii będą stawiać na jakość brokułów produkowanych w Polsce. Konsumenci coraz uważniej wybierają produkty spożywcze, kupują dla siebie i swoich bliskich to, co najlepsze. - Dlatego też część naszych działań skierowana będzie do rolników – producentów brokułów, których z kolei będziemy edukować odnośnie najlepszych zasad agrotechnicznych w produkcji tych warzyw - dodaje ekspert.

Europejskim liderem pod względem spożycia brokułów jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg tego warzywa. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie niektórych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Największym producentem brokułów na świecie są Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha), następne miejsca zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów brokułów (po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii). Zauważalny jest dynamiczny wzrost areału upraw w ostatnich latach. Na przykład w  porównaniu do Niemiec, gdzie areał tej uprawy to zaledwie około 2000 ha, przy znacznie wyższej konsumpcji.

- Przewidujemy, że w Polsce są perspektywy nie tylko na wzrost produkcji, ale również konsumpcji. Jest to związane między innymi z rosnącą zamożnością społeczeństwa i stale wzrastającym odsetkiem świadomych konsumentów. Polska część swojej produkcji brokułów eksportuje, między innymi do Skandynawii, Czech, Słowacji czy Wielkiej Brytanii - szacuje Przemysław Ciesielski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI