Bielenie warzyw – kiedy stosować ten zabieg?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 sierpnia 2015 12:26

Bielenie warzyw – kiedy stosować ten zabieg? W Polsce bielone szparagi są chętniej spożywane, w porównaniu do zielonych/ fot. shutterstock.com

Bielenie ma na celu poprawę walorów smakowych warzyw, m.in. szparagów, endywii, selera naciowego, kadru, a także kopru włoskiego. Zabieg ten przeprowadza się na około 2-3 tygodnie przed przewidywanym terminem zbioru warzyw. Bielenie polega na odcięciu dostępu światła do całej rośliny, bądź jej określonej części, co powoduje utratę chlorofilu i zmianę barwy.

Zabieg bielenia przeprowadza się podczas słonecznej pogody (na suchych roślinach), aby nie nastąpiło porażenie wewnętrznych liści warzyw przez patogeny. W naszym kraju warzywem uprawianym na skalę towarową jest szparag. Pozostałe warzywa, tj. endywia, seler naciowy czy koper włoski (fenkuł) uprawiane są na mniejszą skalę.

Bielone szparagi uzyskuje się poprzez usypanie wałów ziemi nad rzędami roślin (wysokość 20-35 cm), co ogranicza dostęp światła. Wały te na plantacjach formuje się corocznie, z chwilą ruszenia wegetacji. Bielone szparagi zbiera się zanim przebiją powierzchnię ziemi. W Polsce bielone szparagi są chętniej spożywane, w porównaniu do zielonych.

W przypadku uprawy endywii liście (w połowie wysokości) związuje się sznurkiem, bądź rafią. Czas potrzebny do wybielenia rozet endywii uwarunkowany jest od temperatury powietrza – im wyższa tym zabieg bielenia przebiega szybciej. Wybielone rozety endywii są mniej trwałe, dlatego aby wydłużyć okres zbiorów, wskazane jest przeprowadzanie zabiegu bielenia partiami.

U selera naciowego bielenie stosuje się w przypadku odmian, których ogonki pozostają intensywnie zielone do końca okresu wegetacji. Zabieg ten wykonuje się, gdy ogonki liściowe osiągną grubość 1,5-2,0 cm. Wybielone ogonki tracą goryczkę, stają się delikatniejsze w smaku i mniej włókniste.

W uprawie kadru, aby pozyskać plon o delikatniejszym, bardziej intensywnym, pozbawionym goryczy smaku zaleca się bielenie ogonków na około 3-4 tygodnie przed przewidywanym terminem ich zbioru. W tym celu rozety liści unosi się ku górze i podwiązuje, a następnie ogonki należy owinąć ciemną folią, bądź włókniną.

Zabieg bielenia w uprawie kopra włoskiego przeprowadza się w momencie, gdy zgrubienia osiągną średnicę 5 cm, to jest na około 20 dni przed terminem zbioru. W celu wybielenia i uzyskania delikatniejszego smaku zgrubienia można lekko obsypać ziemią. W uprawie tego warzywa zabieg bielenia można pominąć, gdyż nie przerośnięte zgrubienia, zebrane w odpowiednim terminie również są smaczne.

W przypadku niektórych gatunków warzyw, tj. seler naciowy, endywia w sprzedaży dostępne są tzw. odmiany samobielące. Podczas uprawy takich odmian, bez dodatkowych zabiegów można uzyskać ogonki liściowe o jasnym wybarwieniu, które są kruche i delikatne w smaku (bez goryczki). Uprawa odmian samobielących jest mniej pracochłonna.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI