Bielenie warzyw – kiedy stosować ten zabieg?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 sierpnia 2015 12:26

Bielenie warzyw – kiedy stosować ten zabieg? W Polsce bielone szparagi są chętniej spożywane, w porównaniu do zielonych/ fot. shutterstock.com

Bielenie ma na celu poprawę walorów smakowych warzyw, m.in. szparagów, endywii, selera naciowego, kadru, a także kopru włoskiego. Zabieg ten przeprowadza się na około 2-3 tygodnie przed przewidywanym terminem zbioru warzyw. Bielenie polega na odcięciu dostępu światła do całej rośliny, bądź jej określonej części, co powoduje utratę chlorofilu i zmianę barwy.

Zabieg bielenia przeprowadza się podczas słonecznej pogody (na suchych roślinach), aby nie nastąpiło porażenie wewnętrznych liści warzyw przez patogeny. W naszym kraju warzywem uprawianym na skalę towarową jest szparag. Pozostałe warzywa, tj. endywia, seler naciowy czy koper włoski (fenkuł) uprawiane są na mniejszą skalę.

Bielone szparagi uzyskuje się poprzez usypanie wałów ziemi nad rzędami roślin (wysokość 20-35 cm), co ogranicza dostęp światła. Wały te na plantacjach formuje się corocznie, z chwilą ruszenia wegetacji. Bielone szparagi zbiera się zanim przebiją powierzchnię ziemi. W Polsce bielone szparagi są chętniej spożywane, w porównaniu do zielonych.

W przypadku uprawy endywii liście (w połowie wysokości) związuje się sznurkiem, bądź rafią. Czas potrzebny do wybielenia rozet endywii uwarunkowany jest od temperatury powietrza – im wyższa tym zabieg bielenia przebiega szybciej. Wybielone rozety endywii są mniej trwałe, dlatego aby wydłużyć okres zbiorów, wskazane jest przeprowadzanie zabiegu bielenia partiami.

U selera naciowego bielenie stosuje się w przypadku odmian, których ogonki pozostają intensywnie zielone do końca okresu wegetacji. Zabieg ten wykonuje się, gdy ogonki liściowe osiągną grubość 1,5-2,0 cm. Wybielone ogonki tracą goryczkę, stają się delikatniejsze w smaku i mniej włókniste.

W uprawie kadru, aby pozyskać plon o delikatniejszym, bardziej intensywnym, pozbawionym goryczy smaku zaleca się bielenie ogonków na około 3-4 tygodnie przed przewidywanym terminem ich zbioru. W tym celu rozety liści unosi się ku górze i podwiązuje, a następnie ogonki należy owinąć ciemną folią, bądź włókniną.

Zabieg bielenia w uprawie kopra włoskiego przeprowadza się w momencie, gdy zgrubienia osiągną średnicę 5 cm, to jest na około 20 dni przed terminem zbioru. W celu wybielenia i uzyskania delikatniejszego smaku zgrubienia można lekko obsypać ziemią. W uprawie tego warzywa zabieg bielenia można pominąć, gdyż nie przerośnięte zgrubienia, zebrane w odpowiednim terminie również są smaczne.

W przypadku niektórych gatunków warzyw, tj. seler naciowy, endywia w sprzedaży dostępne są tzw. odmiany samobielące. Podczas uprawy takich odmian, bez dodatkowych zabiegów można uzyskać ogonki liściowe o jasnym wybarwieniu, które są kruche i delikatne w smaku (bez goryczki). Uprawa odmian samobielących jest mniej pracochłonna.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.