PARTNER SERWISU

Balsamka ogórkowata – jak uprawiać to mało znane warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 stycznia 2016 10:49

Balsamka ogórkowata – jak uprawiać to mało znane warzywo? Balsamka ogórkowata ze względu na cenne właściwości lecznicze staje się coraz bardziej popularna. fot. shutterstock.com

Balsamka ogórkowata (Momordica charantiana) zywana inaczej przepęklą, bądź gorzkim melonem należy do mało znanych w naszym kraju warzyw z rodziny dyniowatych. Ze względu na cenne właściwości lecznicze balsamka staje się coraz bardziej popularna. Część użytkową tej rośliny stanowią oryginalne - wydłużone, żebrowane owoce o brodawkowatej skórce. Jak uprawiać to warzywo w warunkach klimatycznych Polski?

Balsamka ogórkowata posiada wysokie wymagania cieplne, podobnie jak inne warzywa z rodziny Cucurbitaceae. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w zakresie 24-28 st. C. Pod uprawę warto wybierać stanowiska słoneczne, zaciszne i osłonięte od wiatru. Warzywo to preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę i umiarkowanie wilgotne. Regularne nawadnianie jest wskazane w fazie wiązania i rozwoju owoców - brak wody w tym okresie skutkuje słabszym plonowaniem.

W naszych warunkach klimatycznych dobre wyniki w uprawie balsamki uzyskuje się pod osłonami. Nasiona należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, zaś rozsadę w fazie 4-5 liści wysadza się stosując rozstaw 100 x 60-80 cm. Również możliwa jest gruntowa uprawa - wysiew nasion bezpośrednio do gruntu należy przeprowadzić w połowie maja, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków.

W trakcie uprawy rośliny warto podwiązywać i prowadzić w sposób podobny, jak ogórki - z uwagi na dużą ilość wytwarzanych pędów bocznych. W przypadku produkcji gruntowej istotne znaczenie ma ściółkowanie, gdyż zapobiega gniciu owoców, a ponadto ogranicza rozwój chwastów i straty wody. Zagrożenie na plantacji stanowią również choroby i szkodniki występujące w uprawach warzyw z rodziny dyniowatych.

Owoce balsamki początkowo są barwy jasnozielonej, a następnie w miarę dojrzewania stają się pomarańczowożółte. Ze względu na gorzki smak, mogą być spożywane po odpowiedniej obróbce. Wartość użytkową posiadają również młode liście i pęd, które w postaci suszonej stanowią dodatek do wielu potraw. Balsamka powszechnie uprawiana jest w krajach afrykańskich i azjatyckich, a także w Ameryce Południowej. Warzywo to jest również uprawiane na południu Europy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM