Balsamka ogórkowata – jak uprawiać to mało znane warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 stycznia 2016 10:49

Balsamka ogórkowata – jak uprawiać to mało znane warzywo? Balsamka ogórkowata ze względu na cenne właściwości lecznicze staje się coraz bardziej popularna. fot. shutterstock.com

Balsamka ogórkowata (Momordica charantiana) zywana inaczej przepęklą, bądź gorzkim melonem należy do mało znanych w naszym kraju warzyw z rodziny dyniowatych. Ze względu na cenne właściwości lecznicze balsamka staje się coraz bardziej popularna. Część użytkową tej rośliny stanowią oryginalne - wydłużone, żebrowane owoce o brodawkowatej skórce. Jak uprawiać to warzywo w warunkach klimatycznych Polski?

Balsamka ogórkowata posiada wysokie wymagania cieplne, podobnie jak inne warzywa z rodziny Cucurbitaceae. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w zakresie 24-28 st. C. Pod uprawę warto wybierać stanowiska słoneczne, zaciszne i osłonięte od wiatru. Warzywo to preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę i umiarkowanie wilgotne. Regularne nawadnianie jest wskazane w fazie wiązania i rozwoju owoców - brak wody w tym okresie skutkuje słabszym plonowaniem.

W naszych warunkach klimatycznych dobre wyniki w uprawie balsamki uzyskuje się pod osłonami. Nasiona należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, zaś rozsadę w fazie 4-5 liści wysadza się stosując rozstaw 100 x 60-80 cm. Również możliwa jest gruntowa uprawa - wysiew nasion bezpośrednio do gruntu należy przeprowadzić w połowie maja, gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków.

W trakcie uprawy rośliny warto podwiązywać i prowadzić w sposób podobny, jak ogórki - z uwagi na dużą ilość wytwarzanych pędów bocznych. W przypadku produkcji gruntowej istotne znaczenie ma ściółkowanie, gdyż zapobiega gniciu owoców, a ponadto ogranicza rozwój chwastów i straty wody. Zagrożenie na plantacji stanowią również choroby i szkodniki występujące w uprawach warzyw z rodziny dyniowatych.

Owoce balsamki początkowo są barwy jasnozielonej, a następnie w miarę dojrzewania stają się pomarańczowożółte. Ze względu na gorzki smak, mogą być spożywane po odpowiedniej obróbce. Wartość użytkową posiadają również młode liście i pęd, które w postaci suszonej stanowią dodatek do wielu potraw. Balsamka powszechnie uprawiana jest w krajach afrykańskich i azjatyckich, a także w Ameryce Południowej. Warzywo to jest również uprawiane na południu Europy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.