Analiza rynku warzyw - raport ekspertów IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/IERiGŻ 15 marca 2019 14:03

Analiza rynku warzyw - raport ekspertów IERiGŻ fot.shutterstock.com

W lutym 2019 r., w porównaniu ze styczniem 2019 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny kapusty białej (o 49%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pietruszki (po 9%), buraków ćwikłowych (o 7%), cebuli na targowiskach (o 5%) i marchwi (o 2%). Obniżyły się jedynie ceny skupu pieczarek (o 3%) - informują w raporcie analitycy z IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 8%) i buraków ćwikłowych (o 3%), a w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty białej (o 51%), marchwi i cebuli (po 4%), kapusty pekińskiej i selerów (po 3%) oraz kapusty czerwonej (o 2%). Stabilne były ceny selerów.

- W lutym 2019 r. porównaniu ze styczniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 38%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych (o 7%) i marchwi (o 5%). W lutym 2019 r., w porównaniu z lutym 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 497%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 208%), pietruszki (o 187%), marchwi (o 95%), cebuli na targowiskach (o 60%), buraków ćwikłowych (o 21%) i pieczarek (o 8%). W zakładach przetwórczych i chłodniach w lutym 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 185%) i buraków ćwikłowych (o 37%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W grudniu 2018 r., w porównaniu z listopadem 2018 r., wzrosły ceny detaliczne: kalafiorów (o 38%), papryki (o 37%), pomidorów ( o 24%), cebuli (o 7%), pieczarek (o 6%), kapusty białej (o 5%), marchwi (o 3%) i selerów (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne buraków ćwikłowych i porów (po 2%). W relacji do cen detalicznych z grudnia 2017 r. wzrosły ceny cebuli (o 47%), kapusty białej (o 44%), marchwi (o 43%), porów (o 19%), papryki (o 11%), selerów (o 9%), kalafiorów (o 6%), pieczarek (o 5%), buraków ćwikłowych (o 3%) i pomidorów (o 1%). W grudniu 2018 r., w porównaniu z grudniem 2017 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 49%), marynat (o 28%), produkcja soku pomidorowego (o 13%) i konserw warzywnych (o 10%).

Jak zauważają eksperci IERiGŻ eksport warzyw świeżych w grudniu 2018 r. wyniósł 31,2 tys. t, a jego wartość 19,8 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 14%, a jego wartość zwiększyła się o 38%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży cebuli (o 35%), kapusty (o 23%), pomidorów (o 22%) i ogórków (o 4%).W tym samym czasie wyeksportowano 49,7 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,0 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zwiększyła się o 5%. Wolumen eksportu suszy obniżył się o 35%, kapusty kwaszonej o 9% oraz mrożonek i marynat po 7%.

- W grudniu 2018 r. zaimportowano 67,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 7% więcej niż w grudniu 2017 r. Wartość ich importu wyniosła 68,9 mln EUR, tj. o 2% więcej niż w grudniu 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 26%), cebuli (o 21%), papryki (o 10%), pomidorów (o 6%) i ogórków (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 25,9 tys. t, tj. o 7% więcej niż w grudniu 2017 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 68,9 mln EUR i wzrosła w porównaniu z grudniem 2017 r. o 2% - podają eksperci z IERiGŻ.

Wzrósł przywóz konserw (o 22%) w tym kukurydzy konserwowej (o 9%), mrożonek (o 15%), marynat (o 10%) i koncentratu pomidorowego (o 6%). W grudniu 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 30,4 mln EUR wobec ujemnego (32,6 mln EUR) w grudniu 2017 r. W okresie całego 2018 r. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne i wyniosło 38,2 mln EUR. W porównaniu z 2017 r. (-95,6 mln EUR) deficyt w handlu zagranicznym obniżył się o 57,4 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.