Żywność dla dzieci marki Gerber produkowana jest w 100 proc. z polskich owoców i warzyw

Autor: sadyogrody.pl 03 grudnia 2014 13:22

Fabryka Nestle w Rzeszowie, w której produkowana jest żywność dla niemowląt i dzieci marki Gerber ściśle współpracuje z polskimi rolnikami. W 2013 roku 100 proc. świeżych owoców i warzyw w produktach tej marki pochodziło od polskich producentów.

Mowa m.in. o marchewkach, dyniach, ziemniakach, kwaśnych jabłkach (Antonówka, Zimnieje Limonnoje, Antor, Sława), czerwonych słodkich jabłkach (Jonagold, Champion, Spartan, Cortland, Lobo, Melrose, Gala) oraz żółtych słodkich jabłkach (Golden Delicious).

Ponieważ te produkty muszą spełniać wyjątkowo restrykcyjne wymogi, jakie nakładane są na żywność dla niemowląt i dzieci osiągnięcie wysokiej jakości jest możliwe jedynie dzięki długotrwałej współpracy zarówno z rolnikami, jak i z ośrodkami naukowymi.

Przypomnimy, Nestle jest także właścicielem marki Winiary, która to rozwija projekt "Burak z polskich pół". W  latach 2012-2013 Nestlé zakupiło w Polsce 2000 ton suszonego ekstraktu buraka ćwikłowego.

Dla swoich dostawców Nestle corocznie organizuje szkolenia prowadzone wspólnie z naukowcami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, podczas których rolnicy mogą zapoznać się z najnowszymi badaniami i technikami dotyczącymi uprawy i ochrony roślin. Dodatkowo firma pomaga im wprowadzać światowe standardy jakości, a także prowadzi analizy gleb, regularne audyty oraz badania, w wyniku których wspólnie z rolnikami opracowuje rozwiązania poprawiające jakość i wydajność ich produkcji.

Koncern szczyci się tym, że z roku na rok zwiększa liczbę dostaw surowców rolnych od polskich producentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM