Zwiększyła się krajowa produkcja mrożonych warzyw

Autor: www.pkobp.pl/www.sadyogrody.pl 14 lutego 2017 14:13

Zwiększyła się krajowa produkcja mrożonych warzyw fot. shutterstock

Według GUS w 2016 r. krajowa produkcja mrożonych warzyw zwiększyła się o 15,6 proc. r/r do 656 tys. t, będąc zarazem wielkością rekordową (dane dla firm zatrudniających co najmniej 50 osób). Szczególnie silny wzrost produkcji odnotowano w drugiej połowie 2016 r. (+24 proc. r/r), który wspierany był wyższymi o 18 proc. zbiorami warzyw w kraju, szczególnie kalafiorów, marchwi oraz cebuli, a także niskimi kosztami surowcowymi - informuje Agro Nawigator banku PKO BP.

Wzrostowi produkcji mrożonek warzywnych w kraju sprzyja rosnąca konsumpcja krajowa oraz, w długim okresie, wzrastający eksport.

W 2017 r. oczekujemy utrzymania tendencji wzrostowej w produkcji mrożonych warzyw. Czynnikami sprzyjającymi będą oczekiwany dalszy wzrost konsumpcji per capita w kraju (wspierany wzrostem dochodów rozporządzalnych gospodarstw domowych), oraz wzrost eksportu, w tym również do krajów pozaunijnych. Dynamika wzrostu uzależniona będzie jednak od wielkości krajowych zbiorów warzyw w 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM