Znaczny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Polski

Autor: BGŻ BNP Paribas 22 marca 2016 15:05

Znaczny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Polski Dostępne dane handlowe za pierwsze cztery miesiące bieżącego sezonu 2015/16 (sierpień-grudzień 2015 r.) wskazują na wyraźny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Polski/ fot. shutterstock

Dostępne dane handlowe za pierwsze cztery miesiące bieżącego sezonu 2015/16 (sierpień-grudzień 2015 r.) wskazują na wyraźny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Polski w porównaniu do tego samego okresu w 2014 r. - mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

- Z informacji opublikowanych przez Foodnews wynika, że w analizowanych miesiącach eksport polskiego soku wyniósł 89,7 tys. t i był o 25 proc. niższy niż przed rokiem (o 30,3 tys. t). W grudniu ub.r. za granicę trafiło 17,7 tys. t koncentratu, czyli o 38 proc. mniej (o 11 tys. t) niż w grudniu 2014 r., m.in. za sprawą istotnej obniżki sprzedaży do Ameryki Północnej, gdzie ponownie bardzo silnie swoją obecność zaznaczyły Chiny - dodaje. 

Jak mówi, do Stanów Zjednoczonych wysłano jedynie 9 t (!) soku jabłkowego z Polski wobec 5,4 tys. t rok wcześniej. Całkowicie zostały wstrzymane obroty z Kanadą, gdzie w grudniu 2014 r. trafiło 500 t soku. Znacznie mniej koncentratu z Polski zakupiły także kraje unijne. Niemcy zaimportowały 10,3 tys. t, czyli mniej o 25 proc. r/r, Wielka Brytania 2,0 tys. t (spadek o 11 proc. r/r), Holandia 1,3 tys. t (spadek o 13 proc. r/r), a Austria 0,6 tys. t (spadek o 67 proc. r/r).

- Co ciekawe, Rosja wyraźnie zwiększyła swoje zapotrzebowanie na koncentrat z Polski. W grudniu ub.r. nasz wschodni sąsiad zaimportował 1,3 tys. t soku jabłkowego z Polski wobec blisko 1,0 tys. t rok wcześniej i 1 t (!) w grudniu 2013 r. - mówi Anna Kitala.

Eksperci Foodnews zwracają uwagę, że jeśli utrzyma się dotychczasowe niskie tempo eksportu zagęszczonego soku jabłkowego z Polski, całkowita jego sprzedaż w bieżącym sezonie może wynieść ok. 235 tys. t. Uwzględniając wysokie zapasy początkowe, jak również wysoką produkcję, zbliżoną do sezonu poprzedniego (IERiGŻ - w grudniu 2015 r. w ”Rynku owoców i warzyw” szacował, że może ona wynieść 310 tys. t, czyli tyle samo co w sezonie 2014/15), zapasy na koniec bieżącego sezonu także mogą być wysokie. Może stanowić to czynnik oddziałujący w kierunku utrzymania cen na niskim poziomie.

- Przypomnijmy, że Polska należy do największych światowych producentów zagęszczonego soku jabłkowego. W ostatnich latach udział eksportu w produkcji kształtował się na poziomie ok. 85-95 proc. - dodaje ekspertka BGŻ BNP Paribas.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI