Znaczący sezon 2018/19 dla branży przetwórczej: podsumowanie i perspektywy rozwoju rynku soków



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 03 czerwca 2019 09:53


Podczas XXII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków, które odbyło się 22-24 maja br. w Karpaczu, Julian Pawlak, prezes zarządu KUPS, mówił o aktualnej sytuacji w branży sokowniczej, rozwijających się trendach oraz zagrożeniach dla przetwórstwa, proponowanych pomysłach regulacyjnych i ich konsekwencjach dla sektora sokowniczego.

- Jesteśmy po trudnym sezonie z wyjątkowo wysokim urodzajem jabłek, ale i owoców miękkich. W Polsce sadownicy wyprodukowali blisko 5 mln ton jabłek – ok. 30 proc. więcej niż w przeciętnym roku zbiorów – powiedział Julian Pawlak.

W sezonie 2018/19 branża przetwórcza zagospodaruje minimum 70 proc. produkcji jabłek.

Przetwórcy skupują od producentów jednocześnie nadwyżki droższego w produkcji jabłka deserowego. - I przy tym wszystkim my jako branża spotykamy się z bardzo niską oceną działań – mówił Julian Pawlak i dodał, że nie powinno tak być, ponieważ wszyscy dążymy do jednego celu, gramy do jednej bramki. Od przetwórców oczekuje się zagospodarowania nadpodaży owoców, płacenia oczekiwanych cen za surowce, podpisywania wieloletnich umów na dostawy owoców, oraz sprzedaży półproduktów, tj. zagęszczone soki, mrożonki, po opłacalnych cenach.

Prezes KUPS poinformował, że w ostatnich dniach do konsultacji został przesłany projekt ustawy o zmianie ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych oraz ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Propozycje ustawowych rozwiązań obejmują między innymi wprowadzenie kar pieniężnych na obie strony umowy, również na producentów rolnych.

Zagrożenia dla przetwórstwa i branż powiązanych

Julian Pawlak wskazał na tanią i dynamicznie rozwijająca się konkurencję na Wschodzie (nie tylko w produkcji jabłek, ale również malin, truskawek i innych owoców). – Ukraina i Mołdawia łącznie już wytwarzają blisko 50 proc. polskiej produkcji soku zagęszczonego, ale sprzedawanego po niższej cenie) – zaznaczył.

Zagrożeniem dla branży sokowniczej jest także projektowana matryca VAT. Według prezesa KUPS, podwyżka z 5 proc. do 23 proc. stawki VAT na napoje owocowe z wysoką zawartością soku spowoduje ograniczenie zapotrzebowania polskiego przemysłu napojowego na owoce i warzywa z polskich upraw o 60 proc. Ilość skupowanych owoców i warzyw spadnie o ok. 150 000 ton rocznie (z czego około 120 000 ton stanowić będą jabłka). Zmiana podatku VAT spowoduje również zmianę struktury spożycia napojów z owoców na rzecz produktów tańszych, czyli bez udziału soku/przecieru lub z bardzo niską ich zawartością.

W Unii Europejskiej spożycie soków systematycznie spada od 9 lat. W Polsce po chwilowym spadku nastąpił wzrost konsumpcji soków, ale trudno spodziewać się większego wzrostu. Branża od lat prowadzi działania promocyjne przy współpracy z firmami członkowskimi, dzięki temu poziom spożycia soków utrzymuje się na stabilnym poziomie.

Z informacji Instytutu Badań Pollster wynika, że konsumentom najbardziej z Polską kojarzą się napoje o smaku jabłko- mięta (39 proc.), jabłko-wiśnia (27 proc.) i napój z czarnej porzeczki (19 proc.). Wzrost cen niegazowanych napojów owocowych spraw, że blisko 70 proc. Polaków ograniczy spożycie soków lub wybierze tańsze napoje gazowane.

Nowe trendy i szanse dla rozwoju branży sokowniczej

Prezes KUPS spore szanse dla przetwórstwa dostrzega w umacnianiu istniejących rynków zbytu, oraz poszerzaniu oferty m.in. o soki ekologiczne. Obecnie wprowadza się już soki o wysokiej kwasowości i produkty o niższym zakresie pozostałości środków ochrony roślin. Julian Pawlak zwrócił również uwagę na konieczność budowania nowych relacji handlowych (i tutaj branża oczekuje wsparcia ze strony rządu, także przy promocji polskich owoców i przetworów w kraju i za granicą).