Zainwestuj w produkcję cydru w gospodarstwie sadowniczym

Autor: Józef Przybysz, www.sadyogrody.pl 21 października 2015 09:12

Zainwestuj w produkcję cydru w gospodarstwie sadowniczym Uruchomienie produkcji cydru oznacza działalność gospodarczą; fot. shutterstock

Teoretycznie wystarczy mieć sad, budynki i linię technologiczną, żeby ruszyć z produkcją cydru. W praktyce nie jest to takie łatwe. Na przeszkodzie do sukcesu stają przepisy, urzędy, limity i, jak to zwykle w życiu – pieniądze. Jak to wszystko pokonać?

Produkcję cydru umożliwiła sadownikom "Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina", która weszła w życie w 2011 roku. Na jej podstawie właściciele przynajmniej 1 ha sadu mogą produkować cydr z własnych jabłek, a jeśli ograniczą produkcję do 10 tys. litrów rocznie, mogą korzystać ze specjalnych ułatwień. Mimo wszystko uruchomienie produkcji cydru oznacza działalność gospodarczą. Tego przeskoczyć się nie da.

Wpisy, wnioski i urzędy

Aby rozpocząć produkcję cydru należy uzyskać wpis do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. Wpis taki może uzyskać tylko sadownik, który nie zalega z należnościami wobec KRUS, albo Skarbu Państwa. Działalność należy też zgłosić do urzędu skarbowego. Później trzeba zarejestrować zakład przetwórczy u Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Dla producentów jabłek korzystających z limitu 10 tys. litrów rocznie ustawa wprowadza ułatwienia. Przedsiębiorca jest zwolniony z obowiązku posiadania planu zakładu z zaznaczonymi pomieszczeniami produkcyjnymi, liniami technologicznymi, drogami przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowiskami pracy oraz pomieszczeniami magazynowymi, socjalnymi i sanitarnymi. Nie musi mieć własnego laboratorium do analiz wyrabianego i rozlewanego alkoholu. Musi jedynie mieć opracowany w formie pisemnej i wdrożony system kontroli wewnętrznej, określający częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakości, metody przeprowadzania badań, sposób postępowania z wyrobami niejakościowymi, zabezpieczanie i usuwanie odpadów. W zakładzie musi też być wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontrolę jakości.

Ustawa zwalnia również z obowiązku uzyskiwania zaświadczeń o spełnianiu przez obiekty budowlane i urządzenia techniczne używane do produkcji cydru wymogów zawartych w przepisach przeciwpożarowych, sanitarnych i o ochronie środowiska. Warto jednak wypytać o wszystko w lokalnym Sanepidzie, u Powiatowego Komendanta Straży Pożarnej, w powiatowym wydziale ochrony środowiska, żeby być pewnym.

Akcyza, banderola, skład podatkowy = Urząd Celny

Cydr jest wyrobem winiarskim i jak każdy alkohol jest obłożony akcyzą. Sprawy związane z podatkiem akcyzowym są w kompetencji Urzędu Celnego. Wysokość akcyzy zależy od procentów – za hektolitr cydru o mocy do 4,5 proc. trzeba zapłacić 97 zł, za hektolitr cydru o większej mocy – 158 zł. Żeby płacić akcyzę, trzeba mieć skład podatkowy, ale cydrownicy omijają ten problem korzystając z możliwości płacenia podatku akcyzowego w systemie przedpłaty z pominięciem składu podatkowego. Przedpłatę wylicza się mnożąc ilość planowanego cydru przez wysokość akcyzy. Przed rozpoczęciem produkcji warto zasięgnąć języka w lokalnym Urzędzie Celnym.

Z powodu wysokości akcyzy warto pilnować procesu fermentacji, aby moc cydru nie przekroczyła 4,5 proc. Ale nie tylko z tego powodu – każda zmiana w tym wypadku powoduje problemy z podatkiem, a więc Urzędem Celnym i Urzędem Skarbowym. Kolejnym problemem jest etykieta - prawo zobowiązuje producenta żywności (alkohol jest uznany za żywność) do etykietowania produktów. Etykieta musi zawierać pełny opis produktu, a więc także procenty. Trudno jest mieć etykiety na każde wahnięcie procentów.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.