Zagęszczony sok jabłkowy - jakie czynniki wpływają na opłacalność produkcji?

Autor: www.sadyogrody.pl 30 marca 2015 08:18

Zagęszczony sok jabłkowy - jakie czynniki wpływają na opłacalność produkcji? www.shutterstock.com

- Koncentrat jabłkowy w kategorii soków zajmuje pierwsze miejsce na świecie. Jest produktem globalnym, produkowanym w wielu krajach – mówi Piotr Podoba, wiceprezes Zrzeszenia Krajowej Unii Producentów Soków podczas konferencji sadowniczej w Lublinie.

W 2014 r. największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego na świecie były Chiny – 38 proc. Polska znajduje się na drugim miejscu z udziałem 15 proc. całkowitej produkcji. Rekordowe okresy krajowej produkcji koncentratu jabłkowego przypadają na sezon 2008/09, gdy wyprodukowano 268 tys. ton oraz na lata 2012/13 z produkcją blisko 275 tys. ton.

- Ważną rolę w produkcji i sprzedaży koncentratu jabłkowego odgrywa dostępność rynków zagranicznych, czyli handel międzynarodowy. Zarówno utrudnienia, jak i ułatwienia w międzynarodowym przepływie produktów mają bezpośredni wpływ na wielkość produkcji zagęszczonego soku jabłkowego – powiedział wiceprezes KUPS. Dodatkowo niestabilność walut zwiększa ryzyko związane z handlem.

Wzrost konsumpcji świeżych owoców ogranicza dostępność jabłek przeznaczonych do przetwórstwa. Sadownicy koncentrują się w szczególności na produkcji odmian deserowych, za które mogą uzyskać wyższe ceny. Dużym problemem jest także spadek spożycia soków, czyli głównego produktu, w którym zagęszczony sok jabłkowy jest wykorzystywany.

Natomiast czynnikiem, który w najbliższych latach może korzystnie wpłynąć na wysoką sprzedaż zagęszczonego soku jabłkowego jest stała (wysoka) cena koncentratu pomarańczowego – największego konkurenta. Dla krajowego przetwórstwa optymistyczny jest również rosnący popyt na soki bezpośrednie (NFC).

W krajach Europy, a także w Polsce, dynamicznie rozwija się produkcja soków bezpośrednio wyciskanych NFC (not from concentrate). Producentami tych soków są nie tylko zakłady przetwórcze ale także grupy producenckie, co pozytywnie wpływa na spopularyzowanie ich spożycia, ponieważ kojarzy się bezpośrednio z sadownikiem –podkreślił Piotr Podoba. Przy aktualnym nacisku na zdrowe odżywianie, soki naturalnie tłoczone, nie pasteryzowane mają przed sobą znaczne możliwości zwiększenia udziału na rynku.

Zdolność produkcyjna krajowych przetwórni szacowana jest na 32 tys. ton na dobę, przy funkcjonujących 47 zakładów produkcyjnych. Takie duże rozdrobnienie powoduje brak stabilizacji cenowej. Mniejszy zysk skutkuje brakiem możliwości poprawy jakości produkowanych towarów, a w ostatnich latach wymagania jakościowe znacznie wzrosły.

- Zakłady przetwórcze i sadownicy powinni współpracować na podstawie umów kontraktacyjnych. Dwa lata temu podpisane umowy nie zostały wypełnione w momencie, gdy cena na rynku przekroczyła nieznacznie cenę zawartą w umowie – dodał prelegent. W obecnej sytuacji kiedy jabłka do przetwórstwa są tanie, cena zagęszczonego soku jabłkowego również jest niska. Szacowana cena koncentratu jabłkowego na sezon 2014/15 to 0,6 euro/kg.

- Czy przetwórnie są w stanie zagospodarować zwiększoną ilość jabłek? Tak. W ciągu 100 dni możemy przerobić 3 mln ton jabłek, natomiast przy sezonie 300 dniowym spokojnie jesteśmy w stanie wchłonąć 9 mln ton – poinformował wiceprezes Piotr Podoba.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM