Wzrost konsumpcji soków jabłkowych szansą na zagospodarowanie tegorocznych plonów

Autor: sadyogrody.pl / KUPS 01 grudnia 2014 15:37

Wzrost konsumpcji soków jabłkowych szansą na zagospodarowanie tegorocznych plonów

Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel dodatkowo około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość do zagospodarowania - podaje Krajowa Unia Producentów Soków.

Jak wynika z danych organizacji, w Polsce wytwarza się obecnie ok. 300 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego rocznie, do produkcji którego wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton).

Przeciętny Polak wypija ok. 3  litry soków i nektarów jabłkowych na rok. Sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy (wg danych Nielsen czerwiec 2014). Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6  jabłek kupowanych u polskich dostawców rolnych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI