WZPOW Kwidzyn ograniczył skup i przetwórstwo niektórych warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 01 września 2015 10:23

WZPOW Kwidzyn ograniczył skup i przetwórstwo niektórych warzyw WZPOW Kwidzyn jest producentem warzyw konserwowych i mrożonych

Wpływ ograniczeń w handlu z Rosją na sytuację w sektorze owoców i warzyw powoduje, iż spółka WZPOW Kwidzyn zdecydowała się ograniczyć skup i przerób niektórych asortymentów w kampanii skupowej 2015/2016. Ponadto zakontraktowane ceny skupu w odniesieniu do podstawowych warzyw w roku 2015 są niższe od uzyskanej średniej w roku poprzedzającym.

WZPOW Kwidzyn należy do grupy Pamapol, która w I półroczu br. zanotowała stratę z działalności operacyjnej w wysokości -297 tys. zł (-635 tys. zł rok wcześniej) oraz stratę netto -3,3 mln zł wobec -3,52 mln zł w I połowie ub.r.

- Strata wygenerowania w I półroczu przez grupę związana jest z wynikami spółki WZPOW Kwidzyn, co jest konsekwencją sytuacji jaka powstała w ubiegłym roku na rynku warzyw (krajowym i zagranicznym). Wprowadzone przez Rosję embargo na warzywa i owoce pochodzące z UE wymusiło (z powodu bardzo silnej konkurencji cenowej) renegocjacje zawartych kontraktów i spowodowało zmniejszenie marży TKW (techniczny koszt wytworzenia) spółki. Zarząd grupy podjął działania mające na celu poprawę wyników finansowych - napisano w raporcie półrocznym Pamapolu.

Prowadzone są procesy dotyczące restrukturyzacji kosztowej obszaru operacyjnego, poprawy wydajności produkcji oraz rozwoju sprzedaży eksportowej i zwiększenia udziału mrożonek w strukturze sprzedaży.

- Kontynuowanie zmian organizacyjnych w obszarach produkcji, logistyki, magazynowania i zakupów ma się przyczynić się do zwiększenia marżowości poprzez obniżenie kosztów wytworzenia i wpłynąć na poprawę wyników finansowych WZPOW - czytamy w raporcie.

Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Sp. z o.o. z siedzibą w Kwidzynie (WZPOW), która jest producentem warzyw konserwowych i mrożonych. Produkty pod marką Kwidzyn oferowane są na rynku polskim i zagranicznym od 1934 r. Podstawowe pozycje obejmują groch, kukurydzę, fasolę, brokuł i kalafior.

Grupa Pamapol produkuje także inne wyroby spożywcze, głównie dania gotowe mięsno-warzywne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI