W latach 2012-14 Polacy przetworzyli 2,2 mln ton owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 01 grudnia 2015 08:23

W latach 2012-14 Polacy przetworzyli 2,2 mln ton owoców i warzyw W latach 2012-2014 przetworzono 2,2 mln ton owoców i warzyw/ fot. Fotolia

- Przetwórstwo owoców i warzyw jest jedną z ważniejszych branż w produkcji artykułów spożywczych i napojów w naszym kraju. Pod względem wartości sprzedanej sektor ten zajmuje 8 proc. rynku, co daje mu piąte miejsce. Producenci chcąc sprostać wygórowanym potrzebom konsumentów, wytwarzają coraz bardziej nowoczesne i innowacyjne produkty - mówi dr hab. Krystyna Rejman, członek rady naukowej programu „Wiem, co Wybieram”.

W latach 2012-2014 przetworzono 2,2 mln ton owoców i warzyw, przy 1,5 mln ton w latach 2002-2004, co oznacza wzrost prawie o połowę. W samym 2014 roku produkcja przetworów owocowych sięgnęła 1075 tys. ton, natomiast warzywnych aż 1185 tys. ton. W sektorze zdecydowanie dominują  mrożonki owocowe - 40 proc. i warzywne - 55 proc. Drugie pod względem udziału w wielkości produkcji zajmują soki zagęszczone – 34 proc., a także konserwy warzywne – 14 proc. Co istotne, w odpowiedzi na rosnący krajowy i zagraniczny popyt, wytwórstwo mrożonych przetworów systematycznie wzrasta. Ponad 70 proc. polskich mrożonek i soków zagęszczonych trafia na eksport.

Siłą sprawczą tego wzrostu jest rosnący i zróżnicowany asortyment przetworów owocowych i warzywnych dostosowany do potrzeb klientów. Aktualnie widoczne są trzy trendy, którymi Polacy kierują się przy dokonywaniu zakupów: wygoda, zdrowie i doznania smakowe – nowe oraz odwołujące się do najlepszych tradycji. Nawyki konsumenckie sprawiają, że rynek dań gotowych w różnych kategoriach stale rośnie.

W ofercie firm nie brakuje wieloskładnikowych mrożonek na zupę, dań na patelnię, mieszanek charakterystycznych dla różnych kuchni etnicznych ale także tych wyróżniających się jednorodną kolorystyką warzyw czy dodatkiem ziół, przypraw lub sosu, ułatwiających szybkie przygotowanie potrawy. W asortymencie mrożonek owocowych bardzo popularne są owoce jagodowe, a wśród nich borówka wysoka, w wytwórstwie której Polska jest europejskim potentatem. W sklepach dostępne są już dżemy i soki z borówki, pochodzące z małych rodzinnych wytwórni. Rozwija się także oferta konserw z innowacyjnymi składnikami, technologiami i opakowaniami.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI