W keczupach Heinz jest za mało pomidorów?

$data.author.description Autor: www.portalspożywczy.pl 30 sierpnia 2015 12:54

W keczupach Heinz jest za mało pomidorów? Jak donosi "Times of Israel", izraelskie standardy bezpieczeństwa żywności wymagają, by produkt sprzedawany jako ketchp zawierał co najmniej 41 proc. koncentratu pomidorowego/ fot. shutterstock

Czy w ketchupie firmy Heinz jest za mało pomidorów? Uważa tak konkurent koncernu na rynku izraelskim, firma Osem, do której należy połowa ketchupowego rynku w tym kraju. Osem poskarżyło się na amerykańską firmę izraelskiemu Ministerstwu Zdrowia, które - po przyjrzeniu się sprawie - doszło do wniosku, że słynny produkt Heinza nie jest ketchupem, a jedynie przyprawą pomidorową - informuje portalspozywczy.pl.

Jak donosi "Times of Israel", izraelskie standardy bezpieczeństwa żywności wymagają, by produkt sprzedawany jako ketchp zawierał co najmniej 41 proc. koncentratu pomidorowego. Osem uważało, że w produkcie Heinza wartość ta nie przekracza 21 proc., mimo iż na opakowaniu podano, że jest jej aż 61 proc.

Decyzja izraelskiego Ministerstwa Zdrowia nie oznacza, że słynny ketchup Heinz Tomato Ketchup będzie musiał zmienić w Izraelu nazwę. Wystarczy, że jego producent zaktualizuje tylną etykietę w języku hebrajskim.

Niewykluczone, że obecny stan prawny nie utrzyma się w Izraelu długo. Importer Heinza na rynek izraelski zwrócił się już do rządu tego kraju z prośbą o zmianę definicji ketchupu. Chce on obniżenia wymogu zawartości koncentratu pomidorowego.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI