W co drugim polskim domu robi się przetwory z owoców i warzyw

Autor: PAP/ www.portalspozywczy.pl 02 grudnia 2014 13:45

W co drugim polskim domu robi się przetwory z owoców i warzyw Polacy robią przetwory owocowo-warzywne w domu

W domach ponad połowy Polaków (57 proc.) są robione przetwory np. dżemy, marynowane grzyby lub ogórki w słoikach - wynika z październikowego sondażu TNS Polska.


Według badań TNS Polska częściej o tym, że w domu przygotowuje się przetwory mówią kobiety niż mężczyźni (62 proc. wobec 51 proc.); mieszkańcy wsi niż miast (70 proc. wobec 48 proc.) oraz osoby starsze - w wieku 50 i więcej lat (64 proc. wobec 57 proc. dla ogółu).

W ocenie TNS Polska, być może różnice w deklaracjach związane są z tym, kto w takich kuchennych pracach częściej uczestniczy.

Najczęściej trafiają na półki spiżarni w polskich domach ogórki kiszone (89 proc.) - wskazuje na nie prawie dziewięciu na dziesięciu respondentów, w których domach robi się "słoiki na zimę".

Jeśli przygotowujemy przetwory, to są to również dżemy, konfitury, powidła (66 proc.), marynowane grzyby (63 proc.), kompoty (55 proc.), marynowane warzywa, pikle (47 proc.) lub soki z owoców (45 proc.).

Rzadziej są przyrządzane kapusta kiszona (32 proc.), koncentraty, przeciery z pomidorów (27 proc.) i mięso w słoikach (5 proc.).

Zdaniem TNS Polska, być może jest to spowodowane tym, że wymagają one więcej czasu i pracy. Najmniejszą popularnością cieszy przygotowanie weków z mięsem. Mięso nie jest jednak towarem sezonowym.

O wyższości przetworów ze sklepów nad tymi domowymi są przekonani tylko nieliczni - 5 proc. badanych. Różnicy między przetworami domowymi, a kupionym nie widzi 12 proc. Polaków.

O prymacie "słoików" domowej roboty są częściej przekonane kobiety niż mężczyźni (83 proc. wobec 76 proc.), mieszkańcy wsi niż miast (87 proc. wobec 74 proc.), a także osoby, w których domach przygotowuje się przetwory (96 proc. wobec 58 proc. ogółu).

W ocenie TNS Polska, domowe przetwory nie wyszły jak dotąd z mody i choć nie we wszystkich domach się je przygotowuje, to jednak w zdecydowanej większości ceni się ich smak.

Badanie TNS Polska zostało przeprowadzone w dniach 3-8 października tego roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.