VIII FRSiH: Rynek żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie się rozwija

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 05 listopada 2015 15:35

VIII FRSiH: Rynek żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie się rozwija Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia/ fot. PTWP

- Rynek żywności ekologicznej w Polsce nadal jest niewielki, bo sięga ok.1 mld zł. Łącznie z żywnością regionalną, naturalną, prozdrowotną jego wartość szacuje się na ok. 3 mld zł – co stanowi na razie zaledwie ok. 1,5 proc. w całym rynku. Rynek jest mały, jednak cechuje go wysoka dynamika wzrostu – mówił Sławomir Chłoń, prezes zarządu, Organic Farma Zdrowia SA, podczas VIII Forum rynku Spożywczego i Handlu sesji zatytułowanej „Handel i dystrybucja. Nowy ład. Polski i Europejski handel w trakcie rewolucji”.

Sławomir Chłoń zapewnił, że rynek żywności ekologicznej w Polsce cały czas dynamicznie się rozwija. Tego typu produkty pojawiają się w coraz większej ilości miast i miejsc w całym kraju.

- Na początku sklepy z produktami ekologicznymi, regionalnymi, lokalnymi pojawiały się w Warszawie, następnie w kolejnych dużych, polskich miastach. Dzisiaj ta oferta jest dostępna również w mniejszych miastach - Sławomir Chłoń, prezes zarządu, Organic Farma Zdrowia SA.

Dzisiaj w dużych miastach, w każdej sieci handlowej można znaleźć półkę z produktami ekologicznymi naturalnymi, tradycyjnymi czy regionalnymi, z każdym rokiem asortyment w tych kategoriach zwiększa się i poprawia.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM