Victoria Cymes: segment soków ma wciąż ogromne perspektywy wzrostu (wywiad)

Autor: Albert Katana; www.sadyogrody.pl 04 marca 2019 10:44

Victoria Cymes: segment soków ma wciąż ogromne perspektywy wzrostu (wywiad) fot. Facebook

- W Polsce nadal spożywane jest dużo mniej soków w porównaniu do innych krajów. Dlatego potencjał wzrostu dla tego segmentu jest wciąż bardzo duży. Wpływać na to będzie bogacenie się polskiego społeczeństwa oraz rozwój i upowszechnianie się wiedzy w zakresie negatywnych skutków przetwarzania żywności. Na producentów czeka więc sporo wyzwań, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, którzy poszukują produktów naturalnych, o wysokiej jakości, a do tego bezpiecznych i smacznych - mówi w rozmowie z serwisem www.sadyogrody.pl Lech Krukowski, wiceprezes zarządu Victoria Cymes.

Cymes wprowadził do utrwalania soków technologię wysokociśnieniową. Dlaczego i po co? Na czym polega ta technologia?

Najprościej mówiąc, metoda HPP to nietermiczna obróbka żywności pod bardzo wysokim ciśnieniem. Pierwsze produkty poddawane tej technologii trafiły do konsumentów w latach ’90 XX wieku w Japonii, a obecnie dostępne są już na wielu rynkach. My, jako pierwsi w Polsce, postanowiliśmy poddać utrwaleniu HPP soki tłoczone na zimno, dzięki czemu ich jakość sensoryczna jest najbardziej zbliżona do użytych do produkcji warzyw i owoców, w przeciwieństwie do zastosowania obróbki termicznej np. tradycyjnej pasteryzacji.

Zastosowana technologia utrwalania HPP pozwala na utrzymanie większej wartości odżywczej oraz organoleptycznej, porównywalnej do właściwości świeżych soków. W ostatnim etapie produkcji, sok zapakowany w butelki poddawany jest bardzo wysokiemu ciśnieniu 6000 atmosfer, co pozwala zachować trwałość na dłużej. Cały proces produkcji, od przechowywania surowca, po jego tłoczenie, rozlew, utrwalanie, magazynowanie i dystrybucję zachodzi w kontrolowanej temperaturze chłodniczej. Dzięki temu do sklepowych lodówek trafia produkt trwały i w pełni bezpieczny.

Bardzo promujecie tę technologię, zbudowaliście nawet oddzielną od firmowej stronę internetową poświęconą sokom HPP. Warta będzie skórka wyprawki? Soki HPP podbiją rynek?

Rynek świeżych soków cały czas się rozwija i ma ogromną przyszłość, ponieważ produkty te w pełni odpowiadają współczesnym trendom konsumenckim i rosnącym wymaganiom. Klienci są coraz bardziej świadomi znaczenia, jakie ma odpowiednia dieta dla jakości ich życia i zdrowia. Poszukują wyrobów naturalnych, świeżych i przywiązują dużą wagę do dobrego składu oraz produktów z tzw. „czystą etykietą”. Jednocześnie, szybkie tempo życia sprzyja popularności tych produktów, które pozwalają na oszczędność czasu i są wygodne w użyciu. Soki utrwalane w technologii HPP, dzięki wydłużeniu terminu przydatności do spożycia nawet do 2 miesięcy, to także ogromne ułatwienie dla logistyki w handlu, które eliminuje konieczność szybkiej rotacji. Dlatego jesteśmy przekonani, że będą one wybierane przez coraz większą grupę zarówno naszych klientów handlowych, jak i konsumentów. Widzimy, że ten trend w Europie zachodzi od dawna. Co roku następuje znaczący wzrost konsumpcji tego rodzaju produktów.

Soki HPP - produkt nowoczesnej technologii - oferujecie w tradycyjnych butelkach z szerokim korkiem. Tymczasem opakowania produktów spożywczych przeżywają prawdziwą rewolucję. Czy planujecie Państwo jakieś zmiany w tym zakresie?

Soki Victoria Cymes utrwalane w technologii HPP dostępne są w plastikowej, poręcznej butelce PET o pojemności 210 ml. Jest to opakowanie, które wytrzymuje działanie bardzo wysokiego ciśnienia 6000 atmosfer w trakcie procesu utrwalania. Rozwiązanie to gwarantuje także wygodę podczas codziennego użytkowania - łatwe otwieranie i wielokrotne zamknięcie. Dodatkowo postawiliśmy na atrakcyjny wygląd etykiety i inspirujące nazwy, które poprzez użycie hashtagów przyciągają uwagę i wpisują się w nowoczesną komunikację, dopasowaną do grupy docelowej.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.