USA mogą stać się dużym importerem polskiego zagęszczonego soku jabłkowego

Autor: www.sadyogrody.pl 09 kwietnia 2015 15:35

USA mogą stać się dużym importerem polskiego zagęszczonego soku jabłkowego fot. shutterstock.com

- Rynek amerykański w niedalekiej przyszłości może stać się znaczącym importerem polskiego zagęszczonego soku z jabłek, co pozwoli nam zdywersyfikować rynki zbytu i poprawić tym samym bezpieczeństwo branży - mówi Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Szansą na rozwój eksportu zagęszczonego soku jabłkowego z Polski do USA jest ratyfikowanie umowy TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership / umowa o transatlantyckim partnerstwie handlowym i inwestycyjnym), która daje możliwość na pogłębienia integracji gospodarczej pomiędzy USA a UE, a więc również Polską. - TTIP przyczyni się do wzrostu handlu dwustronnego poprzez liberalizację dostępu do rynków wewnętrznych. To są założenia, które należy teraz wdrożyć poprzez zniwelowanie na partnerskich warunkach m.in. istniejących różnic regulacyjnych, eliminację ceł czy barier pozataryfowych - tłumaczy Barbara Groele.

Jak tłumaczy sekretarz generalny KUPS, USA, po Unii Europejskiej, jest najważniejszym rynkiem zbytu polskiego zagęszczonego soku jabłkowego, a przypomnijmy, że Polska jest drugim na świecie (po Chinach) największym światowym jego producentem ze średnią roczną produkcją 250-300 tys. ton, z czego ok. 80 proc. jest sprzedawane poza granicami Polski, głownie do krajów UE.

- Polscy producenci zagęszczonego soku spełniają obecne bardzo wysokie wymagania USA i mają już przetarte kontakty handlowe. Dlatego w okresach korzystnego kursu walutowego eksportujemy całkiem spore ilości zagęszczonego soku jabłkowego np. okresie sierpień 2014 - styczeń 2015 r. wyeksportowaliśmy około 14 tys. ton.  Po wprowadzeniu umowy TTIP branża sokownicza liczy na obniżenie kosztów wynikających z różnic w przepisach i standardach oraz większą zgodność z wymaganiami unijnymi, a więc polepszenie konkurencyjności skoncentrowanych soków - tłumaczy Barbara Groele.

Jej zdaniem, zmiany we współpracy niosą za sobą też pewne ryzyko czy ograniczenia (np. reguła pochodzenia), niemniej jednak wydaje się, że wysokie standardy produkcji i dobra jakość polskich zagęszczonych soków pozwoli nam sprostać wysokim wymaganiom.

- Nie widzimy również bezpośredniej konkurencji w handlu sokami zagęszczonymi – liderem w produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego jest Brazylia, a jabłkowego - Chiny i Polska.

TTIP to porozumienie handlowe negocjowane od 2013 roku, którego głównym celem jest utworzenie strefy wolnego handlu pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI