Trudny sezon zbiorów owoców. Jak to się odbije na cenach przetworów?

Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy 13 września 2017 09:20

Trudny sezon zbiorów owoców. Jak to się odbije na cenach przetworów? fot. shutterstock

- W obszarze zbioru owoców obecny sezon należy do bardzo trudnych. Wiosenne przymrozki pokrzyżowały plany rolnikom. Zbiory są znacznie niższe w porównaniu do ubiegłego roku, co za tym idzie ceny skupu owoców poszybowały w górę - mówi Maciej Włodarczyk, prezes Igloteksu.

- Mając na uwadze fakt, jak bardzo dotkliwa może być zmiana cen z punktu widzenia konsumentów, podjęliśmy decyzję o tym by nie obciążać naszych klientów podwyżką w pełni rekompensującą wzrost ceny surowców. Najbardziej popularne owoce czyli truskawki, wiśnie czy porzeczki podrożały w skupie o ok. 100 proc. - zapewnia Maciej Włodarczyk.

Przedstawiciele Grupy Hortex również przyznają, że w tym sezonie znacznie wzrosły ceny owoców. – Owoce, których skup już zakończono, były średnio dwa razy droższe, rekordowo zdrożała wiśnia o blisko 350 procent. Zmusiło nas to już do podniesienia cen mrożonych owoców. Droższe będą na pewno również jabłka, a na bardzo wysokim poziomie kształtują się ceny koncentratu pomarańczowego. Poza tym oprócz wzrostu cen surowców obserwujemy także regularny wzrost innych kosztów w tym: kosztów pracy czy mediów. Dlatego też uważamy, że będzie musiało to znaleźć odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów – zarówno soków jak i pozostałych mrożonek. O skali podwyżek zdecydujemy w kolejnych tygodniach - mówi Beata Łosiak, rzecznik prasowy Grupy Hortex. 

- Ceny przetworów charakteryzują się relatywnie mniejszą zmiennością niż ceny skupu surowców wykorzystywanych w procesie ich produkcji. Wynika to z tego, że cena surowców stanowi jedynie część finalnej ceny przetworów. Jednocześnie istnieją większe możliwości dłuższego przetrzymywania zapasów przetworów owocowo-warzywnych w porównaniu do nieprzetworzonych owoców i warzyw, co dodatkowo obniża zmienność cen - mówi  Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

W efekcie choć w ostatnich miesiącach ceny detaliczne owoców świeżych lub chłodzonych rosły średnio o 8% w ujęciu rocznym, w tym jabłek o prawie 30%, to wzrost cen przetworów owocowych był mniejszy i wyniósł ok. 5%. - Co więcej, ceny owoców mrożonych oraz owoców suszonych były nawet w ostatnich miesiącach nieznacznie niższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.  Analogicznie sytuacja wygląda w przypadku warzyw gdzie warzywa świeże lub chłodzone drożały ostatnio o ok. 4% w ujęciu rocznym, podczas gdy ceny przetworów warzywnych rosły o niecałe 2% - wylicza ekspert Credit Agricole.  

Jego zdaniem wzrosty cen owoców związane z przymrozkami się jeszcze nie skończyły. - W efekcie w kolejnych miesiącach można oczekiwać wyższej dynamiki cen owoców, która będzie oddziaływała w kierunku wzrostu cen ich przetworów - dodaje Jakub Olipra.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI