Szef KUPS: Rosyjskie embargo na owoce zachwiało całym rynkiem

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 22 czerwca 2015 08:34

Szef KUPS: Rosyjskie embargo na owoce zachwiało całym rynkiem Julian Pawlak, prezes zarządu KUPS; fot. sadyogrody.pl

– Embargo z całą pewnością zmieniło rynek owoców i warzyw i nie można mówić o jakichkolwiek korzyściach wynikających z tej sytuacji ani dla producentów rolnych ani dla przetwórców – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.

Zdaniem szefa KUPSu embargo Rosji nie przyniosło żadnych korzyści, a jedynie zdestabilizowało sytuację na polskim rynku owoców, warzyw i przetwórstwa. Jedyna jego wartość dodana, to presja na poszukiwanie nowych rynków zbytu.

- Pomimo ulepszania produkcji sadowniczej, nie powinna zmaleć ilość surowca dla przetwórstwa. Ta ilość nie powinna spaść poniżej 50 proc. zbiorów – podsumowuje prezes KUPS.

Jak twierdzi Julian Pawlak, nawet jeśli sadownicy pozyskają nowe rynki zbytu dla sprzedaży jabłek deserowych, to samo zwiększenie wydajności sadów to wyrówna. - Każde nowe nasadzenia są coraz wydajniejsze, dzisiaj normą jest uzyskiwanie 60 ton jabłek z hektara. Skala produkcji w całej Unii Europejskiej jest ogromna, a prawie 1/3 tej produkcji pochodzi z Polski. Jesteśmy w stanie zagospodarować na potrzeby krajowe około 800 tys. ton i jest to nie tylko konsumpcja, ale także produkcja soków, musów,  czy innych wyrobów z jabłek. Z całą pewnością nie zabraknie surowca dla przetwórstwa – zapewnia Julian Pawlak.

Ekspert jest zdania, że mamy jeszcze wiele do zrobienia na rynku wewnętrznym. - Spożycie jabłek wzrosło o 1,8 kg do około 16 kg / osobę. Jednak nadal jest to bardzo niski poziom, dużo poniżej średniej europejskiej, podobnie jak konsumpcja soków – komentuje.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI