Symbio, producent eko-żywności, poprawił wyniki w 2016 r.

Autor: www.sadyogrody.pl 23 lutego 2017 15:07

Symbio, producent eko-żywności, poprawił wyniki w 2016 r. fot. materiały prasowe

Spółka Symbio, która zajmuje się produkcją i dystrybucją żywności ekologicznej, wypracowała w 2016 r. 28,3 mln zł przychodów ze sprzedaży i - 0,48 mln zł straty netto. W analogicznym okresie 2015 r. wyniki spółki wyniosły: 24,4 mln zł i - 1,3 mln zł.

W czwartym kwartale 2016 roku spółka osiągnęła przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów w wysokości 10.128 tys. zł i były one niższe o 5,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku 2015 (10.749 tys. zł). W omawianym okresie spółka wypracowała zysk na sprzedaży w wysokości 591 tys. zł co oznacza znaczne poprawienie wyniku finansowego w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku (340 tys. zł).

Symbio  prowadzi działalność polegającą na wprowadzaniu do oferty innowacyjnych produktów oraz rozszerzeniu kanałów zbytu. Jednocześnie spółka przygotowuje się do przeprowadzenia akcji marketingowych wspierających rozwój sprzedaży krajowej i zagranicznej - informuje zarząd Symbio w raporcie.

- Spółka planuje dalszy rozwój sprzedaży ekologicznych towarów oraz produktów detalicznych pod marką Symbio zarówno na rynku polskim jak i za granicą, poprzez zwiększanie sprzedaży za pośrednictwem obecnych kanałów dystrybucji oraz uruchamianie sprzedaży poprzez dodatkowe kanały. W ciągu wielu lat swojej działalności Symbio Polska S.A. wypracowała sobie dobrą pozycję wśród największych producentów żywności ekologicznej w Unii Europejskiej i tą pozycję zamierza nadal rozwijać poprzez rozbudowę bazy surowcowej w Polsce.

Symbio jest producentem i dystrybutorem żywności ekologicznej, a działalność spółki skupia się na dwóch gałęziach: produkcji i eksporcie półproduktów spożywczych, wykorzystywanych do produkcji spożywczej oraz produkcji i dystrybucji produktów detalicznych na rynek krajowy i eksport.

Wszystkie produkty Symbio posiadają certyfikat ekologicznego pochodzenia, co oznacza, że surowce wykorzystywane w produkcji są uprawiane metodami ekologicznymi tj. bez użycia środków ochrony roślin, nawozów sztucznych i nie są modyfikowane genetycznie. Ponadto, produkty Symbio nie zawierają sztucznych substancji zapachowych, barwników ani konserwantów, a zarówno produkcja, jak i dystrybucja certyfikowanej żywności ekologicznej poddawana jest kontroli i certyfikacji na każdym etapie.

Wśród głównych surowców skupowanych i przetwarzanych przez Symbio Polska S.A. do postaci półproduktów znajdują się: owoce (truskawka, malina, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, aronia, jabłko, wiśnia, agrest) oraz warzywa (cukinia, cebula, por).

Większość przychodów ze sprzedaży półproduktów to sprzedaż mrożonych owoców i warzyw. Poza tym Symbio oferuje swoim odbiorcom, głównie zagranicznym, koncentraty przeciery i liofilizaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI