Światowy rynek koncentratu jabłkowego. Analiza BGŻ BNP Paribas

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas 16 marca 2016 13:46

Światowy rynek koncentratu jabłkowego. Analiza BGŻ BNP Paribas Dodaje, że według Foodnews, na początku września prognozowano, że w sezonie 2015/16 Polsce być może po raz kolejny uda się wyeksportować większe ilości koncentratu na rynek północnoamerykański. Tak się jednak nie stało/ fot. shutterstock

- Sytuacja na światowym rynku zagęszczonego soku jabłkowego wygląda nieco inaczej niż spodziewano się jeszcze kilka miesięcy temu - mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że według Foodnews, na początku września prognozowano, że w sezonie 2015/16 Polsce być może po raz kolejny uda się wyeksportować większe ilości koncentratu na rynek północnoamerykański. Tak się jednak nie stało, m.in. ze względu na konkurencje ze strony Chin, które wcześniej niż Polska rozpoczęły sezon przetwórczy.

- Z informacji opublikowanych przez Foodnews wynika, że w ciągu pierwszych 5 miesięcy sezonu 2015/16 (tj. w okresie wrzesień 2015-styczeń 2016) Chiny wyeksportowały blisko 263 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego. Było to o aż o 42 proc. więcej (78 tys. t) niż w tym samym okresie w sezonie poprzednim – komentuje Kitala.

Według niej, tak duży wzrost eksportu wynikał głównie z niskiej bazy ubiegłorocznej, spowodowanej znacznym spadkiem produkcji. Z drugiej strony, chiński eksport był wciąż niższy niż w ciągu pierwszych 5 miesięcy sezonu 2013/14, gdy przekroczył 266 tys. t. Sprzedaż z Chin do Stanów Zjednoczonych wyniosła w analizowanym okresie blisko 137 tys. t, czyli o 61 tys. t więcej w relacji rocznej. Wciąż jednak była niższa niż w pierwszych 5 miesiącach sezonu 2013/14, gdy wyniosła 155 tys. t.

- Ograniczająco na eksport koncentratu oddziaływała duża ilość zagęszczonego soku jabłkowego dostępnego na rynku amerykańskim, wytworzonego zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i już zaimportowanego – dodaje.

Na początku bieżącego sezonu 2015/16 Chiny zakładały, że wytworzą ok. 450 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego, czyli o 50 tys. t więcej niż w sezonie minionym. Zapasy początkowe szacowano na 80 tys. t, tak więc podaż koncentratu w Państwie Środka miała wynieść ok. 530 tys. t.

Jak mówi Anna Kitala, nie wiadomo jak ukształtuje się eksport chińskiego koncentratu w najbliższym okresie. Utrzymanie jego bardzo wysokiego tempa raczej nie będzie możliwe, przy spodziewanym zużyciu wewnętrznym na poziomie ok. 60 tys. t.

- Z drugiej strony pamiętać trzeba, że pierwsze 5 miesięcy sezonu to okres, gdy sprzedaż zagraniczna jest zwykle najwyższa. Jeśli chiński eksport w lutym i marcu obniżył się bardziej niż zazwyczaj o tej porze roku, być może nie będzie konieczności istotnego wzrostu produkcji koncentratu w kolejnych miesiącach. Według ekspertów Foodnews, nawet jeśli zapasy początkowe były niedoszacowane, zasoby chińskiego koncentratu na koniec sezonu prawdopodobnie i tak będą uszczuplone – informuje ekspertka z BGŻ BNP Paribas.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI