Spadło spożycie soków i nektarów owocowych w Polsce (raport AIJN)

$data.author.description Autor: portalspozywczy.pl / KUPS 08 grudnia 2014 12:18

Spadło spożycie soków i nektarów owocowych w Polsce (raport AIJN) fot. shutterstock.com

Konsumpcja soków i nektarów owocowych oraz warzywnych w krajach Unii Europejskiej w 2013 roku wyniosła 10,017 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła 11,0 mld litrów - wynika z raportu Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) opracowywanego przez Canadean Ltd.

Rynek soków i nektarów w Polsce w 2013 roku szacuje się na 673 mln litrów, przy czym nastąpił spadek o 3,2 proc. w stosunku do 2012 roku.

Liderem w spożyciu są nadal Niemcy - 24,8 proc. całkowitego unijnego rynku soków i nektarów. Kolejne miejsca zajmuje Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy.

Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (38,8 proc.) następnie mieszany (19 proc.), jabłkowy (14,9 proc.), ananasowy (3,7 proc.) oraz brzoskwiniowy (3,5 proc.). Pomarańczowe smaki szczególnie upodobali sobie Irlandczycy (67,6 proc.), Anglicy (60,2 proc.), Finowie (56,5 proc.), Luksemburczycy (55,3 proc.) oraz Norwegowie (50,6 proc.).

Natomiast soki i nektary jabłkowe najpopularniejsze są w Austrii (29,3 proc.), Danii (29,4 proc.), Grecji (27,8 proc.) oraz w Niemczech (24,9 proc.). 

Na odnotowanie zasługują preferencje smakowe Polaków - pomarańczowy (24,6 proc.), warzywne, w szczególności marchwiowe (22,2 proc.), jabłkowy (16,4 proc.), mieszanki smakowe (11,5 proc.) oraz grejpfrutowy (9,2 proc.).

Zdecydowanym liderem w krajach UE w rodzajach opakowań do soków i nektarów są kartony (62,8 proc.) drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (27,3 proc.), następnie butelki szklane (8,4 proc.).

Polscy producenci soków i nektarów preferują opakowania kartonowe (59,1 proc.), następnie butelki szklane (25,3 proc.) i na końcu butelki plastikowe (14 proc.).

W raporcie poświęcono również uwagę rynkowi surowców w UE, w szczególności jabłek, których zbiory w sezonie 2013/14 oszacowano na 11,1 mln ton. Polska jest liderem w produkcji jabłek w UE (29 proc.), wiśni, malin i czarnej porzeczki. Kolejno w produkcji jabłek na miejscach kolejnych plasują się Włosi (19 proc.), Hiszpania (14 proc.) oraz Niemcy (10 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI