Spadła sprzedaż warzyw puszkowanych w Rosji

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: fruitinform 16 lutego 2015 08:12

Jak wynika z najnowszych danych rosyjskich ekspertów, w roku 2013 łączna sprzedaż na rosyjskim rynku warzyw puszkowanych wyniosła 0,98 mln ton i była tym samym o 6 proc. niższa wobec danych za rok 2009 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: fruitinform.

W sumie w trakcie przeprowadzonych badań ujawniono, iż w okresie lat 2009 - 2013 około 73 proc. puszkowanych warzyw na rynku trafiło do sprzedaży detalicznej, około 12 proc. to zamówienia publiczne, a pozostała ilość warzyw w puszkach trafiło do przetworzenia lub wykorzystania w sektorze gastronomicznym.

Poprzez sprzedaż detaliczną rosyjscy konsumenci zakupili w sumie 698 tys. ton warzyw puszkowanych w roku 2013 – jednak obserwując dane począwszy od roku 2009 wielkość ta rok rocznie spada, a największy spadek w konsumpcji odnotowano w roku 2010.

Około 22 proc. udział w rynku w kupowanych w latach 2009 - 2013 warzywach puszkowanych miały pomidory. Na drugim miejscu z około 18 proc. udziałem w rynku uplasowały się puszkowany zielony groszek oraz fasola, a na trzecim miejscu znalazły się z 15 proc. udziałem w rynku puszkowane ogórki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI