Spadła liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce, wrosła - przetwórni

Autor: PAP 22 września 2015 09:02

Spadła liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce, wrosła - przetwórni Spadła liczba gospodarstw ekologicznych; fot. shutterstock.com

W ubiegłym roku po raz pierwszy od wstąpienia Polski do Unii, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni ekologicznych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Choć zainteresowanie żywnością ekologiczną w naszym kraju jest duże, to rodzime ekologiczne rolnictwo wytwarza niewiele produktów rynkowych.

Ok. 70 proc. produkcji ekologicznej - to pasze oraz łąki i pastwiska - wynika z raportu nt. rolnictwa ekologicznego w latach 2013-2014 przygotowanego przez IJHARS, który nadzoruje produkcję ekologiczną w Polsce.

Pod koniec grudnia 2013 r. w Polsce było zarejestrowanych 27 093 gospodarstw ekologicznych.

W latach 2013-2014 rolnicy stanowili ok. 98 proc. wszystkich producentów. W 2014 r. część rolników zrezygnowała z takiej produkcji. Największy spadek liczby producentów ekologicznych, w odniesieniu do 2013 r., odnotowano w województwach: małopolskim (-456), podkarpackim (-269) oraz świętokrzyskim (-212).

Inni producenci ekologiczni tj. przetwórcy produktów ekologicznych, importerzy żywności ekologicznej, pszczelarze czy rybacy zajmujący się akwakulturą zarówno w 2013 r., jak też w 2014 r. stanowili zaledwie 2 proc. wszystkich producentów ekologicznych.

Pod koniec 2014 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 25 427 rolników. Najwięcej takich gospodarstw znajdowało się na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4234), zachodniopomorskiego (3526) oraz podlaskiego (3432). Najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (81), śląskim (262).

Pomimo ogólnego spadku liczby producentów ekologicznych, wzrosła liczba przetwórni ekologicznych o 77 do 484. Więcej jest też importerów. Głównie urzędują oni na terenie województw: mazowieckiego (107), wielkopolskiego (57) oraz lubelskiego (48).

Produkcja ekologiczna w 2013 r. zajmowała ok. 4,5 proc. łącznej powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce i wynosiła ok. 670 tys. hektarów.

W 2014 r. zmniejszyła się o 1,8 proc. w stosunku do 2013 r. do 658 tys. ha. Najwięcej terenów ekologicznych było w województwach: zachodniopomorskim (129,4 tys. ha 0 ha), warmińsko-mazurskim (117 tys. ha) oraz podlaskim (ok. 65 tys. ha).

Najczęściej powierzchnia gospodarstw ekologicznych (28,2 proc.) wynosi od 10 do 20 ha, mniejsze 5 do 10 ha stanowiły 23,3 proc., natomiast gospodarstwa największe, powyżej 100 ha upraw ekologicznych, stanowiły 4,7 proc. ogólnej liczby gospodarstw ekologicznych.

Największy udział (35,8 proc.) w powierzchni upraw rolnych miały rośliny na paszę. Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska, które zajmowały 31,5 proc. użytków rolnych. Zboża stanowiły 16,9 proc. ekologicznych użytków rolnych. Pozostałe grupy upraw zajmowały łącznie 15,8 proc. użytków rolnych, w tym uprawy sadownicze ok. 9 proc., a warzywa - 4 proc.

Gospodarstwa ekologiczne w naszym kraju zajmują się głównie produkcją roślinną, ponad 80 proc. miało wyłącznie taką produkcję, a pozostałe niecałe 20 proc.- mieszaną: roślinna i zwierzęcą. Dlatego tak trudno kupić krajowe ekologiczne produkty mięsne czy mleczne.

Polskie przetwórnie ekologiczne w poprzednich dwóch latach najczęściej przetwarzały owoce i warzywa - (29 proc.) oraz inne artykuły rolno-spożywcze (m.in. przyprawy, napoje, kakao, czekolady, wyroby cukiernicze, dania gotowe) - 28 proc. Udział przetwórstwa przemiału zbóż wynosił - ok. 24 proc. Zajmowały się też one produkcją ekologicznej kawy i herbaty (6,3 proc.), mięsa (4,9 proc.), mleka i wyrobu serów - (3,6 proc.), oraz produkcją cukru - 1,6 proc.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.