Spada produkcja mrożonych warzyw - analiza BGŻ BNP Paribas

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas 01 grudnia 2015 12:45

Spada produkcja mrożonych warzyw - analiza BGŻ BNP Paribas Pogłębia się dynamika spadku produkcji mrożonych warzyw; fot. shutterstock.com

Dynamika spadku produkcji mrożonych warzyw pogłębia się. Z danych GUS wynika, że we wrześniu i październiku w zakładach, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej, wyprodukowano 137 tys. t mrożonek - o ponad 15 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem - podają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

We wrześniu informowano, że produkcja mrożonych warzyw w lipcu i sierpniu była o 5 proc. niższa w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem wynosząc 103 tys. t.

Spadek produkcji jest wynikiem zmniejszenia jesiennych zbiorów warzyw. Łącznie w pierwszych czterech miesiącach bieżącego sezonu (2015/2016) wyprodukowano w Polsce blisko 240 tys. t mrożonek warzywnych czyli o 11 proc. mniej niż przed rokiem. Jeśli chodzi o ten okres, jest on decydujący dla produkcji mrożonych warzyw. W minionym roku produkcja we wrześniu i październiku stanowiła 27 proc. rocznej produkcji tych przetworów.

Można zatem na tej podstawie twierdzić, że produkcja w całym sezonie 2015/2016 będzie znacznie mniejsza niż w sezonie poprzednim. Mniejszą podaż odzwierciedlają wyższe r/r ceny mrożonych warzyw. Ceny mrożonej cebuli wg Foodnews są (koniec listopada 2015 r.) o 41 proc. wyższe r/r. Ceny polskiego mrożonego groszku natomiast o 13 proc. wyższe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI